Σελίδα Αρχηγού ΓΕΑ Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος Εορτή του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας 2014 F-16 Demo Team T-6A Demo Team Μπάντα ΠΑ Προσφορές στα Στελέχη της ΠΑ Μισθοδοσία Προσωπικού ΚΕΔΑ ΣΕΠΑ Μουσείο ΠΑ 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων Περιβαλλοντική Συνείδηση ΕΔ Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας - Αεροπορική Συλλογή

Η αεροπορική συλλογή του Μουσείου στεγάζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στο υπόστεγο "Λέρος". Το υπόστεγο αυτό ανεγέρθηκε κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου απο τους Ιταλούς στην Λέρο και χρησιμοποιήθηκε ως βάση υδροπλάνων μέχρι τον Β΄ Π.Π.

Στην άμεσα μεταπολεμική περίοδο δύο από τα υπόστεγα της Λέρου μεταφέρθηκαν αποσυναρμολογημένα στην ηπειρωτική Ελλάδα, απο τα οποία το ένα στήθηκε στην Δεκέλεια και το άλλο στην Ελευσίνα.

Τα υπόστεγα αυτά αποτελούν αξιομνημόνευτα μνημεία της τεχνολογίας αεροπορικών κατασκευών.

Ξεχωριστή θέση στην αεροπορική συλλογή του Μουσείου κατέχει το Τ-6G (Harvard, 49-3424), ένα ιστορικό αεροσκάφος μιας και είναι το πρώτο αεροπλάνο στην Ελλάδα που δέχτηκε τη φροντίδα συνεργείου τεχνικών και συντηρητών με σκοπό την αποκατάσταση του σε επίπεδα μουσειακού εκθέματος. Οι εργασίες στο αεροσκάφος με αριθμό 424 άρχισαν το Μάρτιο του 1993 και έφτασαν σε αίσιο πέρας τον Οκτώβριο του ιδίου έτους.

Παρόμοιες εργασίες εκτελούνται σε όλα τα υπό έκθεση ά/φη του Μουσείου. Μετά το Τ-6G (Harvard), ήρθε η σειρά των F-86Ε (Canadair CL – 13Mk2), F-86D και του ελικοπτέρου Η-19Β Sikorsky, που προετοιμάστηκαν για έκθεση μέσα στο 1994. Σε αντίθεση με τα F-86D και H-19B που είναι βαμμένα ασημί, το F-86Ε αποκαταστάθηκε με τα εντυπωσιακά χρώματα του ακροβατικού σμήνους Ελληνική Φλόγα (μπλε – άσπρο – πορτοκαλί) πού το χρησιμοποίησε η ΕΒΑ από το 1957 ως το 1964.

Την άνοιξη του 1995 δύο εκθέματα μεγάλης μουσειακής και ιστορικής αξίας περιέρχονται στην κατοχή του Μ/ΠΑ. Πρόκειται για ένα Spitfire Μk.ΙΧc και ένα Helldiver SB2C-5, τα οποία προέρχονται από το Πολεμικό Μουσείο. Παρ΄όλο που οι τύποι αυτοί στην Ελλάδα έδρασαν μεταπολεμικά, χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στα θέατρα επιχειρήσεων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Το Spitfire έχει μείνει στην ιστορία για τη συμβολή του στη Μάχη της Αγγλίας ενώ το βομβαρδιστικό Helldiver έδρασε με το Αμερικανικό Ναυτικό στον Ειρηνικό τους τελευταίους μήνες του πολέμου.

Η αεροπορική συλλογή του Μουσείου εμπλουτίζεται συνεχώς σε εκθέματα, έτσι ώστε να μπορούν να επιδειχθούν στους επισκέπτες οι περισσότεροι μεταπολεμικοί τύποι αεροσκαφών της ΠΑ. Έχουν αποκτηθεί έως και αεροπλάνα που δεν ανήκαν στη δύναμη της, με σκοπό να υπάρχει μια γενικότερη αντιπροσώπευση της εξέλιξής του σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι αυτό το λόγο υπάρχει επικοινωνία με ξένα μουσεία, προκειμένου να αποκτηθούν αεροπλάνα που δεν πέταξαν μεν στους ελληνικούς ουρανούς, κατέχουν όμως μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Αεροπορίας. Καρπός μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης με την Ολλανδία, αποτελεί το πολωνικής κατασκευής MiG-15 (Lim-2Rbis) του Μουσείου που πλαισιώνεται από ένα F-86E(M) της ίδιας περιόδου. Στο υπόστεγο εκθεμάτων μπορεί κανείς να δεί επιπλέον ένα F-84G βαμμένο με τα χρώματα του πρώτου ελληνικού ακροβατικού σμήνους, το F-84F που το διαδέχθηκε, καθώς και ένα εκπαιδευτικό διπλάνο Tiger Moth, και τα επετειακά F-104 G “Τίγρης” και “Όλυμπος”.

Επίσης το Μ/ΠΑ διαθέτει δύο αερακάτους έρευνας – διάσωσης –ανθυποβρυχιακού πολέμου HU-16 B Albatross, καθώς και C-47 (Dakota), F-5A και RF-5A.

Οι πιο πρόσφατες προσθήκες στην αεροπορική συλλογή του Μουσείου είναι δύο διθέσια TF–102Α απο τα οποία το ένα διαθέτει την ιδιαίτερα σπάνια παραλλαγή πτερύγων Case ΧΧ καθώς και ένα ανεμοπλάνο Cavka, το οποίο περιμένει την σειρά του για ανακατασκευή. Επιπλέον αριθμός απο α/φη Τ-33Α βρήκαν τελευταίο καταφύγιο στο Μ/ΠΑ μετά την απόσυρση του τύπου το 1999.

Η αεροπορική συλλογή του Μουσείου ξεπερνά τα σαράντα α/φη και οι προοπτικές για την επαύξησή της είναι ευοίωνες.

Yπάρχει ένα πρώιμο Radar 1D (δεκαετίας του΄50), δύο αντιαεροπορικοί προβολείς του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, βοηθητικός εξοπλισμός εδάφους, αντιαεροπορικός οπλισμός, κινητήρες και οπλικά συστήματα α/φών, συσκευές τηλεπικοινωνιών, αεροπορικά κειμήλια, φόρμες χειριστών, στολές προσωπικού και πολλά άλλα. Έχει εξασφαλιστεί σχεδόν όλος ο μεταπολεμικός ελαφρύς οπλισμός τμημάτων εδάφους της ΠΑ και αποκτήθηκε μια σπάνια συλλογή τυφεκίων και όπλων αξιωματικών του Β΄ Π.Π..

Μέρος από αυτό το υλικό μαζί με εμβλήματα, στολές και φωτογραφίες εποχής μπορεί να δεί κανείς σε ένα μικρό εκθετήριο στο κυρίως υπόστεγο που στεγάζει το Μουσείο.

Διαγωνισμός Επιλογής Σπουδαστών AΣΕΙ - ΑΣΣΥ Ακαδημαϊκού Έτους
2015 - 2016
Κοινωνική Προσφορά ΠΑ
27/8/2015 - Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ
Διατέθηκαν 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα σε αποστολές έρευνας - διάσωσης, αεροπυρόσβεσης, επιτήρησης και αεροδιακομιδών.
Διαγωνισμοί - Θέματα ΠΑ στη Δι@ύγεια
Πρόγραμμα Δι@ύγεια