Σελίδα Αρχηγού ΓΕΑ
Εορτή ΠΑ 2011
Demo Team
Demo Team
wallpapers
sepa

Vickers Wellington Mk XIIΙ/T.10

Ενα από τα λιγότερο δημοφιλή αεροσκάφη της Αεροπορίας, οφείλει εν μέρει την κακή του φήμη στο ότι αντικατέστησε τα εξαίρετα Baltimore της 13 ΜΕΒ, το 1945. Αναφέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε το ίδιο έτος σε επιχειρήσεις από αερός ανεφοδιασμού, ρίψης φυλλαδίων και πτήσεις αναγνώρισης πάνω από την Ηπειρωτική Ελλάδα. Σε πολλές περιοχές της χώρας μπορούσαν να φτάσουν τότε μόνο μέσω του αέρα καθώς αμέσως μετά τον πόλεμα η υποδομή συγκοινωνιών ήταν κατεστραμμένη. Στις πτήσεις αναγνώρισης πάρθηκαν φωτογραφίες των περιοχών που είχαν ερημωθεί κατά την Κατοχή με σκοπό να διευκολυνθεί η μελλοντική τους ανοικοδόμιση.

Το Vickers Wellington Mk XIIΙ ήταν παραλλαγή του βρετανικού δικινητήριου μέσου βομβαρδιστικού Wellington που είχε κατασκευαστεί ως αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας για την Coastal Command της RAF. Ορισμένα από τα ελληνικά αεροσκάφη διέθεταν ραντάρ ASV και αναφέρεται ότι τα πληρώματα της 13 Μοίρας εκπαιδεύτηκαν στη χρήση του. Παραλήφθηκαν το λιγότερο 19 (στα οποία συμπεριλαμβάνονται μικροί αριθμοί της παραλλαγής εκπαιδευτικού Τ.10) και η υπηρεσία του ως υποκατάστατο μεταγωγικού έληξε το 1947 με την παραλαβή των C-47.

Ηταν το πρώτο αεροσκάφος της Αεροπορίας που χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλη έκταση για σκοπούς κοινής οφέλειας και το πρώτο που ήταν εφοδιασμένο με ραντάρ έρευνας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις:

 Πλήρωμα 6
 Κινητήρες 2 Bristol Helcules XVII 1725hp
 Βάρος
    Απογείωσης 31000lb
 Διαστάσεις
    Εκπέτασμα 86ft 2in
    Μήκος 60ft 10in
    Υψος 17ft 5in
 Επιφάνεια πτερύγων 840 τετρ. πόδια
 Επιδόσεις
    Μεγ. Ταχύτητα 250mph
    Επιχειρ. Οροφή 16000ft
    Εμβέλεια 1760mls
 Οπλισμός Φορτίο βομβών 3900lb, δυνατότητα τοποθέτησης 7 πολυβόλων 0,303in

 


Νέα Πολεμικής Αεροπορίας
Κοινωνική Προσφορά ΠΑ
15/5/2012 - Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ
Διατέθηκαν 3 αεροσκάφη και ελικόπτερα σε αποστολές αεροδιακομιδών.
Διαγωνισμοί ΠΑ
Διαύγεια