Σελίδα Αρχηγού ΓΕΑ Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος Εορτή του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας 2014 F-16 Demo Team T-6A Demo Team Μπάντα ΠΑ Προσφορές στα Στελέχη της ΠΑ Μισθοδοσία Προσωπικού ΚΕΔΑ ΣΕΠΑ Μουσείο ΠΑ 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων Περιβαλλοντική Συνείδηση ΕΔ Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Αρχική Σελίδα : Εορτή ΠΑ 2006

Εορτή Πολεμικής Αεροπορίας 2006

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος σε όλες τις Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας ο προστάτης της Αρχάγγελος Μιχαήλ με επίκεντρο των εκδηλώσεων το αεροδρόμιο Δεκέλειας όπου έγινε η καθιερωμένη δοξολογία στο χώρο της Σχολής Ικάρων και ανεγνώσθη η Ημερήσια Διαταγή από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Γεώργιο Αυλωνίτη.

Η εορτή μας φέτος ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πιο συγκεκριμένα στη δράση της αεροπορίας μας στην Έρημο της Μέσης Ανατολής.
Για το σκοπό αυτό, το ιστορικό υπόστεγο «Λέρος» ανακαινίσθηκε προκειμένου να φιλοξενηθεί σχετική έκθεση-αφιέρωμα "Η Αεροπορία μας στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο".

Προσωπικό του Μουσείου, Συνεργεία της Μονάδας Αεροπορικών Κατασκευών καθώς και  προσωπικό από άλλες Μονάδες της ΠΑ εργάσθηκαν με ενθουσιασμό και μεράκι, προκειμένου το υπόστεγο να αλλάξει κυριολεκτικά όψη. Οι συρόμενες θύρες βάφτηκαν σε αεροπορικά χρώματα, ενώ το εσωτερικό και εξωτερικό δάπεδο εξυγιάνθηκε και αρμολογήθηκε. Η περίμετρος του εσωτερικού του χώρου επενδύθηκε με βινύλλια, που αναπαριστούν όλους τους τύπους αεροσκαφών που πέταξαν με την ΠΑ και εξιστορούν - εν είδει κινηματογραφικής ταινίας- την ιστορία της ΠΑ.

Σε προθήκες εκτέθηκαν σπάνια αντικείμενα, ενθυμήματα της εποχής εκείνης, που περιελάμβαναν στολές, μετάλλια, προσωπικά είδη πληρωμάτων, όπλα, εγχειρίδια και φωτογραφίες, πλείστα εκ των οποίων παραχωρήθηκαν από αεροπόρους ή τις οικογένειες αυτών για την εορτή.

Στον εξωτερικό χώρο δημιουργήθηκε διόραμα, που αναπαριστούσε αεροπορική βάση στην έρημο και περιλάμβανε καταρριφθέντα γερμανικά αεροσκάφη JUNΚERS 52 και 87 (STUKA), τα οποία ανελκύσθηκαν πρόσφατα, καθώς και οχήματα, αντιαεροπορικά πυροβόλα, σκηνές κ.ά.

Οι φίλοι της Πολεμικής Αεροπορίας προσκλήθηκανι να επισκεφθούν το Μουσείο της ΠΑ από 8 έως 19 Νοεμβρίου, όπως και τις λοιπές Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας από 8 έως 12 Νοεμβρίου σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων , για να δουν από κοντά τις ειδικές εκθέσεις, τα μέσα της και να γνωρίσουν το προσωπικό της.

Η Πολεμική Αεροπορία σέβεται και συνεχίζει την Ιστορία της.

Έκθεση - Αφιέρωμα από το Μουσείο της ΠΑ

Η Τελετή

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος - Βασίλειος Μεϊμαράκης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας, σύσσωμη η Στρατιωτική ηγεσία, Βουλευτές και πλήθος κόσμου.

Αρχικά έγινε επιθεώρηση αγήματος από τον κ. ΥΕΘΑ, παρακολούθηση Δοξολογίας και ομιλία κ. ΑΓΕΑ στο χώρο της έκθεσης.

Στη συνέχεια και στο χώρο του πρόσφατα ανακαινισμένου Μουσείου της Πολεμικής Αεροπορίας έγιναν από τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας τα εγκαίνια έκθεσης αφιερωμένης στα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πιο συγκεκριμένα στη δράση της Αεροπορίας μας στην έρημο της Μέσης Ανατολής. Επακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της έκθεσης, συνομιλία ΥΕΘΑ με βετεράνους αεροπόρους και απονομή αναμνηστικού στον κ. ΥΕΘΑ.

Η τελετή έκλεισε με αεροπορική επίδειξη από αεροσκάφος T-6, με διελεύσεις αεροσκαφών Mirage - 2000 και Grumman, και επίδειξη αποστολής Combat SAR από την 31ΜΕΕ και ελικόπτερο Super Puma.

 

Διαγωνισμός Επιλογής Σπουδαστών AΣΕΙ - ΑΣΣΥ Ακαδημαϊκού Έτους
2015 - 2016
Κοινωνική Προσφορά ΠΑ
27/8/2015 - Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ
Διατέθηκαν 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα σε αποστολές έρευνας - διάσωσης, αεροπυρόσβεσης, επιτήρησης και αεροδιακομιδών.
Διαγωνισμοί - Θέματα ΠΑ στη Δι@ύγεια
Πρόγραμμα Δι@ύγεια