335 Μοίρα

335 Μοίρα

Θέση

Βρίσκεται στην 116 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Αράξου.

Έτος Ίδρυσης

1941

Υπαγωγή

116 Πτέρυγα Μάχης

Αεροσκάφη που υπηρέτησαν

Hurricane IIB – IIC, Spitfire VB – VC - IX – XVI, F-84G, RT-33A, F-84F, F-104G Starfighter, Α-7Ε CorsairΙΙ.

Αεροσκάφη που υπηρετούν

F-16 Block 52+ Advance

Αποστολή

Η 335 Μοίρα (335M) έχει ως αποστολή τη διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας με την κατάλληλη οργάνωση, την εκπαίδευση του προσωπικού και τη συντήρηση των μέσων και των συστημάτων που διατίθενται, για την ανάληψη και την επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων οποτεδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια.

Ιστορία

Η 335 Μοίρα «Τίγρης» είναι η παλαιότερη Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), αφού συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς, τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης, δηλαδή λίγους μήνες μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς.

Οι πρώτοι πιλότοι της Μοίρας ήταν στελέχη της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας που είχαν σταλεί στο Ιράκ από το 1940 για να εκπαιδευτούν από τους Βρετανούς, καθώς και αρκετοί πιλότοι που κατέφυγαν στην Παλαιστίνη μετά την κατάληψη της χώρας.

Η Μοίρα εξοπλίστηκε με αεροσκάφη Hurricane-IIB στην αρχή, και μετά με Hurricane-IC και υπαγόταν στην 339 Πτέρυγα Μάχης της RAF. Με τα αεροσκάφη αυτά επιχειρεί έως τον Δεκέμβριο του 1943, οπότε και τα αντικαθιστά με τα σύγχρονα Spitfire VB και VC.

Η Μοίρα είχε, και μετά την παραλαβή των νέων αεροσκαφών, ως κύρια αποστολή την Δίωξη. Εκτελεί επιχειρήσεις στη Βόρεια Αφρική, στην Ιταλία, στη Γιουγκοσλαβία, στην Αλβανία και στην κατεχόμενη Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Κατά την διάρκεια της παραμονής της στη Μέση Ανατολή, επιχειρώντας από πρόχειρα αεροδρόμια, συμμετείχε σε αποστολές προστασίας νηοπομπών. Τη ρουτίνα των αποστολών αυτών, διέκοψε ο επιτυχής βομβαρδισμός και πολυβολισμός από χαμηλό ύψος του Ιταλικού στρατηγείου της Λιβύης που πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1942 (για να εορτασθεί και η επέτειος) μετά τις επίμονες αιτήσεις και τα έντονα διαβήματα των ελληνικών πληρωμάτων προς τους Βρετανούς.

Το Σεπτέμβριο του 1944 μεταστάθμευσε στην Ιταλία και από εκεί στην Ελλάδα περί τα τέλη του Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο Χασανίου, το σημερινό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκεί, μαζί με τις 336 ΜΔ και τη 13 Μοίρα Ελαφρού Βομβαρδισμού (13 ΜΕΒ), που είχαν συγκροτηθεί στην Μέση Ανατολή, αποδόθηκε στο ελληνικό κράτος από τους Βρετανούς.

Στην διάρκεια του Β΄ΠΠ η Μοίρα έχασε 18 πιλότους πραγματοποιώντας 5555 εξόδους, διάρκειας 8500 ωρών πτήσης και άλλες 12000 ώρες πτήσης για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τον Αύγουστο του 1945 μεταστάθμευσε στο αεροδρόμιο του Σέδες, στη Θεσσαλονίκη.

Τον Οκτώβριο του 1953 μετονομάσθηκε σε 335 Μοίρα Διώξεως Βομβαρδισμού (ΜΔΒ), ενώ την ίδια εποχή μια "άλλη" 335 Μοίρα δημιουργήθηκε ως Μοίρα Επιχειρησιακής Εκπαιδεύσεως και μεταστάθμευσε στην 113 Πτέρυγα Μικτής Εκπαιδεύσεως (ΠΜΕ), με δύναμη περίπου 25 Spitfire, ενώ αργότερα μεταστάθμευσε στην 115 ΠΜ όπου μετονομάστηκε σε 340ΜΔΒ.

Η 335 ΜΔΒ μεταστάθμευσε στην 111 Πτέρυγα Μάχης και παρέμεινε εκεί ως τον Σεπτέμβριο του 1957. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην 110ΠΜ στην Λάρισα έως το Μάιο του 1960.

Τον Νοέμβριο του 1960 ανέλαβε ρόλο κρούσης και μεταστάθμευσε στην Τανάγρα.

Τον Απρίλιο του 1963 η Μοίρα αξιολογήθηκε από το ΝΑΤΟ με μεγάλη επιτυχία και χαρακτηρίστηκε ως ετοιμοπόλεμη (Combat Ready) σε όλες τις αποστολές κρούσης της Συμμαχίας.

Τον Μάιο του 1965 παραλαμβάνει τα αεροσκάφη F-104G Starfighter και στις 30 Ιουνίου του 1977 μετασταθμεύει στην 116 ΠΜ στον Άραξο. Από τον Μάιο του 1965 ως τις 31 Μαίου του 1992 η Μοίρα πετά με τα F-104G. Με την προσθήκη των αεροσκαφών F-104G, η 335 Μ αναλαμβάνει σημαντικό μέρος των αποστολών κρούσης της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης είναι και η εποχή που η Μοίρα αρχίζει να συμμετέχει σε διεθνής ασκήσεις και εκθέσεις.

Στις 3 Απριλίου του 1993 μετονομάζεται σε 335 Μοίρα Βομβαρδισμού (ΜΒ) και παραλαμβάνει τα αεροσκάφη δεύτερης γενιάς Α-7Ε και TA-7C Corsair, από τα 62 συνολικά αεροσκάφη του τύπου που παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ.

Με τα αεροσκάφη Α-7Ε οι ικανότητες βομβαρδισμού της ΠΑ αυξάνονται δραματικά, γιατί (αν και αεροσκάφη δεύτερης γενιάς) διαθέτουν μεγάλες δυνατότητες μεταφοράς οπλικού φορτίου, σε μεγάλες αποστάσεις, με ικανοποιητική ακρίβεια άφεσης όπλων. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη πριν παραληφθούν από την 335Μ, αποτελούσαν για αρκετά χρόνια στόλο της USA Air Force-USA ANG και USA NAVY. Η στελέχωση της Μοίρας την εποχή εκείνη ξεκίνησε από έναν αρχικό πυρήνα έμπειρων χειριστών που είχαν υπηρετήσει για μεγάλη περίοδο στην 347Μ, η οποία επιχειρούσε με το ομότυπο Α-7Η και οι οποίοι στη συνέχεια πλαισιώθηκαν από πρώην χειριστές αεροσκαφών F-104G. Οι Ιπτάμενοι της Μοίρας ξεκινούν πλέον εκπαιδεύσεις σε καινούρια είδη αποστολών όπως ο εναέριος ανεφοδιασμός και οι αποστολές νυχτερινού βομβαρδισμού με τη χρήση FLIR,ενώ με τη βοήθεια των μεγάλων δυνατοτήτων του Α-7Ε σε αποστολές βομβαρδισμού αναπτύσσουν καινούργιες τακτικές σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (ΕΑΥ), Τακτικής Αεροπορικής Υποστήριξης Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΤΑΥΝΕ) και Επιθετικής Αναγνώρισης. Συμμετέχει σε πολλές ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις όπως Destined Glory, NATO Tiger Meet, Spartan Hummer, Cooperative Key, |Bold Avenger,κ.α. ενώ αποτελεί τη βασικότερη δύναμη αεροσκαφών βομβαρδισμού σε όλες τις ασκήσεις Air Defence EΧercise (ADEX) σε συνεργασία με την Ναυτική Νατοϊκή Δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή την περίοδο, η 335Μ παίρνει επίσης μέρος σε διεθνείς Αεροπορικές Εκθέσεις, όπως στη Royal International Air Tattoo (RIAT), σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία κ.α., καθώς επίσης διοργανώνει αλλά και φιλοξενείται σε πολλές ανταλλαγές ΝΑΤΟϊκών Μοιρών στο πλαίσιο του θεσμού Squadron Exchange.

Από το 2009, η Μοίρα σταματά πλέον να πετά με τα Α-7Ε και αρχίζει να παραλαμβάνει τα νέα αεροσκάφη F-16 Block 52+ (Advanced), στις νέες της εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν στο χώρο της 116ΠΜ. Η παραλαβή τους ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2010 και από τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου η Μοίρα αναλαμβάνει να εντάξει στο οπλοστάσιο τής ΠΑ τα νέα αεροσκάφη, τα οποία εξοπλίζονται με νέα όπλα JSOW-JDAM, με σύστημα LINK-16, καθώς και με RECCE POD DB-110.

Αποστολές - Επιχειρήσεις - Ασκήσεις

Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Μοίρα εκτέλεσε επιχειρήσεις στη Βόρεια Αφρική, στην Ιταλία, στη Γιουγκοσλαβία, στην Αλβανία και στην κατεχόμενη Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Με τα αεροσκάφη Α-7 η Μοίρα συμμετείχε σε εθνικές, διεθνείς και Νατοϊκές ασκήσεις όπως «Destined Glory», «NATO Tiger Meet», «Spartan Hummer», «Cooperative Key», «Bold Avenger».

Από το 1972 έως το 1980 η 335 Μ συμμετείχε στο ΝΑΤΟ TIGER MEEΤ, όπου επανήλθε ως Full Participant το 2007.

Tον Μάιο του 2012 η 335Μ συμμετείχε στο Tactical Leadership Programme (TLP) στην Ισπανία.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 26930 - 55101

Διαγωνισμός Επιλογής Σπουδαστών AΣΕΙ - ΑΣΣΥ Ακαδημαϊκού Έτους
2015 - 2016
Κοινωνική Προσφορά ΠΑ
2/9/2015 - Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ
Διατέθηκαν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα σε αποστολές έρευνας - διάσωσης, αεροπυρόσβεσης και αεροδιακομιδών.
Διαγωνισμοί - Θέματα ΠΑ στη Δι@ύγεια
Πρόγραμμα Δι@ύγεια