Εορτασμός για τα 50 Χρόνια της Σχολής Υπαξιωματικών Διοικητικών

Tο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) θα εορτάσει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 09:00 με κατάθεση στεφάνου στο χώρο του μνημείου της Σχολής παρουσία του Διοικητού Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως Υποπτεράρχου (Ι) κου Δημητρίου Καρβουντζή.

Στη συνέχεια, στις 10:00, θα τελεστεί δοξολογία και ανάγνωση της πρώτης Ημερήσιας Διαταγής στο χώρο της Σχολής παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτεράρχου (Ι) κου Γεωργίου Αυλωνίτη.

Η επίσημη τελετή θα κλείσει με παρέλαση. Στις 12:00 θα δοθεί δεξίωση προς τιμή των παρισταμένων στη Λέσχη Αξιωματικών της 113 Π.Μ. Στις 20:30 θα δοθεί επίσημη δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς της Θεσσαλονίκης.

Ιστορικό Σχολής

Η συνεχής εξέλιξη του όπλου στην Πολεμική Αεροπορία σε συνάρτηση με την ραγδαία τεχνολογική πρόοδο, επέβαλλε την συνεχή και ουσιαστική διοικητική στελέχωση και υποστήριξη των Μονάδων με μόνιμα στελέχη υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης. Η απαίτηση αυτή κατέστησε αναγκαία την συγκρότηση και λειτουργία Σχολής με αποστολή την παραγωγή εξειδικευμένων στελεχών, για την κάλυψη της ανάγκης αυτής, έτσι στις 6 Οκτωβρίου 1954 λειτούργησε η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) στο Αεροδρόμιο Σέδες της Θεσσαλονίκης.

Αποστολή της Σχολής είναι η εκπαίδευση Υπαξιωματικών ικανών να ανταποκριθούν με απόλυτη επιτυχία στις ιδιαίτερα αυξημένες υποχρεώσεις και στα καθήκοντα, που θα τους ανατίθενται μέσα σ’ ένα υψηλού τεχνολογικού επιπέδου μηχανισμό, όπως είναι η Πολεμική Αεροπορία και σε ένα επιχειρησιακά ευαίσθητο χώρο, όπως της πατρίδας μας.

Σήμερα προβλέπεται να εκπαιδεύονται στη Σχολή Δόκιμοι Υπαξιωματικοί των ειδικοτήτων: στρατολόγου, μετεωρολόγου, πληροφοριών, ταμειακού και άμυνας αεροδρομίων.

Από το 1992 με απόφαση του ΥΕΘΑ οι εισαγωγικές εξετάσεις των υποψηφίων Δοκίμων στη Σχολή εντάσσονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων του ΥΠΕΠΘ της Δ΄Δέσμης. Από το 1996 με απόφαση του ΥΕΘΑ εισάγονται στη Σχολή και γυναίκες.

Η Σχολή σήμερα είναι ανεξάρτητη Μονάδα και υπάγεται στη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης. (ΔΑΕ).