Παρουσίαση του Ελληνικού αεροσκάφους C-27 J Spartan

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι την 22 Μαρτίου 2005, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Alenia Aeronautica στο Τορίνο της Ιταλίας, έγινε η παρουσίαση του πρώτου ελληνικού αεροσκάφους C-27 J Spartan στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Αυλωνίτη που συνοδευόταν από μικρή αντιπροσωπεία Αξιωματικών.

Στην τελετή παραβρέθηκε ο ΥΦΕΘΑ της Ιταλίας κ. Berselli, o Αρχηγός της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας Lieutenant General Leonardo Tricaricco, ο πρόεδρος της Αlenia DR.G. Zappa και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ing. G.Bertolone.

Η παρουσίαση του αεροσκάφους ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του προέδρου της Αlenia, του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας, του Έλληνα Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, του ΥΦΕΘΑ της Ιταλίας, καθώς και του Ιταλού Αρχηγού της Π.Α.

Δηλώσεις Αρχηγού ΓΕΑ

Ο Αρχηγός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, που διαθέτει ένα στόλο 560 αεροσκαφών, είναι ένας απαιτητικός πελάτης, ο οποίος θέλει να επιχειρεί με αεροσκάφη ικανά να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού Εναέριου χώρου. Τόνισε δε ότι η απαιτητική επιλογή αεροσκαφών καθώς και η καθημερινή επιχειρησιακή τους χρήση είναι ο καλύτερος τρόπος να αναδείξουν την ικανότητα και την αξία των μέσων που χρησιμοποιεί. Επίσης ανέφερε ότι οι αερομεταφορές είναι ένας κρίσιμος και ουσιαστικός παράγοντας για την αξιολόγηση της αεροπορικής ισχύος και την επιτυχία στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων και χαρακτήρισε το Spartan ως ένα αεροσκάφος εναρμονισμένο στις απαιτήσεις του επιχειρησιακού περιβάλλοντος της Μεσογείου, όπου η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει κομβικό ρόλο.

Στην συνέχεια παρακολούθησε ολιγόλεπτη αεροπορική επίδειξη των δυνατοτήτων του C-27J, του Eurofighter και του εκπαιδευτικού M-346.

Η τελετή έκλεισε με πτήση του 1ου Ελληνικού C-27J Spartan με τους Έλληνα και Ιταλό Α/ΓΕΑ να εναλλάσσονται στη θέση του συγκυβερνήτη.

Η άφιξη του Spartan στη Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί το τέλος Απριλίου του 2005 και να αποτελέσει το αεροσκάφος της επανιδρυθείσας 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, η οποία πριν τη διακοπή της λειτουργίας της, το 1982, διέθετε τα θρυλικά αεροσκάφη Noratlas, που εκτέλεσαν τις αποστολές ‘ΝΙΚΗ’, κατά το 1974 στη Κύπρο.