Στατιστικά Στοιχεία Αεροδιακομιδών 2005

Το 2005 σημαντικότατη ήταν η συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στο κοινωνικό σύνολο.

Στον τομέα των αεροδιακομιδών η Αεροπορία καλείται να προσφέρει τη βοήθειά της όταν ο χρόνος πιέζει και κάθε ώρα που περνάει είναι πολύτιμη. Σε τέτοιες αποστολές, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, καλούνται να μεταφέρουν από απομακρυσμένες ή αποκλεισμένες περιοχές ασθενείς ή τραυματίες που έχουν ανάγκη άμεσης ιατρικής βοήθειας. Οι πτήσεις γίνονται σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και γι’ αυτό μαζί με τα πληρώματα επιβιβάζεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Κατά το τρέχον έτος (1 Ιανουαρίου 2005 έως 31 Δεκεμβρίου 2005) εκτελέστηκαν 1024 αποστολές αεροσκαφών και ελικοπτέρων με 2.470,4 ώρες, ενώ μεταφέρθηκαν συνολικά 1.290 ασθενείς. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και 6 πτήσεις αεροσκαφών C-130 και EMBRAER για προορισμούς εξωτερικού, μεταφέροντας βαριά περιστατικά που χρειάζονταν άμεση ιατρική περίθαλψη.

Στον τομέα έρευνας διάσωσης η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει στις τάξεις της μια Μοίρα ελικοπτέρων Super Puma με ανάλογα καθήκοντα. Στα ελικόπτερα αυτά επιβαίνει ως διασώστης και δύτης του Λιμενικού σώματος ο οποίος συμβάλει στην ολοκλήρωση της αποστολής. Επιπλέον διαθέτει και ένα μεγάλο αριθμό αεροσκαφών C-130, Do-28, CL-215, CL-415 κ.α, που εξασφαλίζουν έγκαιρη κάλυψη σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Για το σκοπό αυτό διαθέτει κλιμάκια σε διάφορα σημεία της χώρας σε εικοσιτετράωρη ετοιμότητα, 365 μέρες το χρόνο.

Για το έτος 2005 εκτελέστηκαν συνολικά 185 αποστολές αεροσκαφών και ελικοπτέρων με 415,5 ώρες ενώ διασώθηκαν 278 συνάνθρωποί μας.

Το συνολικό κόστος των επιχειρήσεων, αεροδιακομιδών και έρευνας διάσωσης, ανήλθε σε περίπου 8.000.000 €.

Αναλυτικά τα στοιχεία φαίνονται εδω