Αεροσκάφος της RAF στην επιφάνεια μετά από 64 χρόνια

Tην 25 Μαρτίου 2006, το αλιευτικό σκάφος “Άρχοντας”, ανέσυρε με τα δίκτυα του τμήμα ενός δικινητηρίου βομβαρδιστικού Vickers Wellington στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου από βάθος 90 περίπου μέτρων. Αρχικά, η τράτα είχε εμπλέξει ολόκληρο το αεροσκάφος. Στη συνέχεια, όμως, η άτρακτος αποκόπηκε, με αποτέλεσμμα να ανασυρθεί έως την ακτή μόνο τμήμα της πτέρυγος με τη χαρακτηριστική “γεωδαιτική δομή”.

Με μέριμνα της ΜΑΚ, ήδη η πτέρυγα έχει μεταφερθεί στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου εξειδικευμένοι τεχνικοί θα προβούν στις ενδεδειγμένες ενέργειες για το χημικό καθαρισμό και την αποκατάστασή της, προκειμένου να αποτελέσει ένα μοναδικό έκθεμα. Στη συνέχεια, η Ομάδα Υποβρυχίων Αποστολών της ΠΑ (ΚΟΣΥΘΕ/ΜΑΚ) θα προβεί σε έρευνα του βυθού, προκειμένου να εντοπισθεί η άτρακτος και να εξετασθεί η δυνατότητα ανελκυσής της.

Δεκαέξι συνολικά αεροσκάφη Vickers Wellington ΧΙΙΙ πέταξαν από το 1945 – 1947 με τα χρώματα της 13ΜΕΒ ως μεταφορικά και εκπαιδευτικά, μέχρι την αντικατάστασή τους με από τα C-47 Dakotas. Aπό τις πρώτες ενδείξεις εικάζεται ότι το ανασυρθέν τμήμα του αεροσκάφους είναι Βρετανικό, ανήκον στην 104 Μοίρα της RAF, τα ίχνη δύο αεροσκαφών της οποίας (Z8510 και Z8436) χάθηκαν το Μάρτιο 1942 μετά από βομβαρδισμό γερμανικών θέσεων στην Ελευσίνα.

Το ΓΕΑ εκφράζει τις ευχαριστίες του στον καπετάνιο του αλιευτικού σκάφους κ. Ιωάννη Γεωργίου και τον υιό του Γεώργιο, καθώς και στον κ. Δημήτριο Λιβαδά και τον Ταξχο ε.α. Δρ Φαίδονα Nταλαγιώργο, οι οποίοι ενημέρωσαν αμέσως για το συμβάν και παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες. Επισημαίνεται το άριστο πνεύμα συνεργασίας, που επέδειξαν ο Δήμος και το Λιμεναρχείο Καρύστου.


Τμήμα της πτέρυγας

Κινητήρας

Λεπτομέρεια ηλεκτρικής εγκατάστασης