Συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στην Επιχείρηση “Eurofor RD Congo”

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει τα εξής:

Απογειώθηκε την 30η Ιουλίου 2006 από την 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα, αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με προορισμό τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση “Eurofor RD Congo”. Η απόσταση που καλύφθηκε είναι περίπου 3.600 Ναυτικά Μίλια, πετώντας πάνω από την Αίγυπτο, Σουδάν, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Καμερούν και Γκαμπόν.

Η ανάπτυξη του Ελληνικού C-130 στο Κονγκό έγινε δεκτή από την Ελληνική Κυβέρνηση, κατόπιν αιτήσεως του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, με σκοπό την ενίσχυση της δύναμης ταχείας αντίδρασης MONUC (UN Organization Mission In The Democratic Republic Of Congo) κατά τη διάρκεια των προεδρικών Εκλογών στη χώρα αυτή.

Η MONUC είναι δύναμη του ΟΗΕ, αποτελούμενη από 16.700 άτομα, που έχει αναπτυχθεί στο Κονγκό από τον Αύγουστο του 2003 στο πλαίσιο του άρθρου 7 του ΟΗΕ. Αποστολή της είναι να αποτρέψει την εμφάνιση ενόπλων αναταραχών, να βελτιώσει το περιβάλλον ασφαλείας και να θέσει τη βάση για την μετεκλογική σταθερότητα στην περιοχή.

Η Ελληνική αποστολή αποτελούμενη από 25 άτομα (πληρώματα, τεχνικούς, γιατρό) θα παραμείνει στην περιοχή των επιχειρήσεων για 45 ημέρες. Τα διεθνή αεροδρόμια Libreville στην Gabon και N’ Djili στην Kinshasa θα είναι οι βάσεις της Ελληνικής Αποστολής απ’ όπου θα εκτελεί αποστολές τακτικών αερομεταφορών.