Αποστολή Διάσωσης 5 Τούρκων ναυτικών με ελικόπτερο της ΠΑ στην περιοχή Κυθήρων

Στις 18 Οκτωβρίου 2006, τις πρώτες πρωινές ώρες, οργανώθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης πέντε (5) Τούρκων ναυτικών, μελών πληρώματος του εμπορικού πλοίου “PASHA”, το οποίο έπλεε περίπου 3 ναυτικά μίλια ανατολικά των ακτών των Κυθήρων. Το πλοίο σημαίας Καμπότζης έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης αναγκάζοντας τον πλοίαρχο να ζητήσει βοήθεια από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Αμέσως δόθηκε εντολή σε ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ελευσίνας. Η όλη επιχείρηση ήταν εξαιρετικά δύσκολη δεδομένων των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην ευρύτερη περιοχή την ώρα εκείνη (ισχυροί βόρειο-ανατολικοί άνεμοι εντάσεως πάνω από 9 Μποφώρ), δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας και των διασωστών του Λιμενικού Σώματος.

Τα μέλη του πληρώματος του εμπορικού πλοίου αφού περισυνελλέγησαν από το ελικόπτερο μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της πόλης για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης: