Επαναστατική ορθοπεδική μέθοδος στο 251ΓΝΑ

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει τα εξής:

Την 04 Οκτωβρίου 2006 πραγματοποιήθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας χειρουργική επέμβαση βασιζόμενη σε μια νέα επαναστατική ορθοπεδική μέθοδο για την αποκατάσταση βλάβης σε ασθενή που είχε υποστεί πρόσφατο τραυματισμό στο χόνδρο της επιγονατίδας του.

Η μέθοδος αποτελεί τη δεύτερη γενιά αυτόλογης μεταμόσχευσης χονδροκυττάρων (2nd generation Carticel) και διαφέρει ουσιαστικά από προηγούμενες παρεμφερείς μεθόδους που είχαν χρησιμοποιηθεί από την ορθοπεδική κοινότητα με όχι τόση μεγάλη επιτυχία στο πρόσφατο παρελθόν.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τον Επισμηναγό Ορθοπεδικό Κο Σταύρο Αλευρογιάννη ο οποίος έχει μετεκπαιδευτεί σε φημισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας. Η διαδικασία παρακολουθήθηκε από δύο διακεκριμένους Γερμανούς ορθοπεδικούς καθηγητές στα πλαίσια ανταλλαγής εμπειριών διαμέσου του 62ου Πανελληνίου Ορθοπεδικού Συνεδρίου της ΕΕΧΟΤ που διεξάγεται αυτές τις ημέρες σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής των Αθηνών με διεθνή συμμετοχή.

Η μέθοδος συνίσταται στην απόξεση υγιούς χόνδρου από μη φορτιζόμενη επιφάνεια του γόνατος, με αρθροσκοπικές μεθόδους, ο οποίος στη συνέχεια με συγκεκριμένη τεχνική, επεξεργάζεται και καλλιεργείται σε ιατρικές μονάδες της Ευρώπης, σε “χονδροκύτταρα”, που είναι η θεμέλια ουσία του χόνδρου. Κατόπιν, μετά παρέλευση 4-5 εβδομάδων, γίνεται σε δεύτερο στάδιο επανευμφύτευση αυτών στον ασθενή, με τη βοήθεια ειδικής βιολογικής μεμβράνης, με σκοπό την επαναδημιουργία νέου, υγιούς χόνδρου στο σημείο της παλαιάς βλάβης.

Η όλη τεχνική απευθύνεται σε ασθενείς με ιστορικό τραυματισμού στο χόνδρο του γόνατος μεγέθους πέραν των 4 cm2 , ή αρχόμενη, μονοδιαμερισματική, εκφυλιστικού τύπου αρθρίτιδα. Είναι ελάχιστα παρεμβατική μέθοδος, με μικρό χρόνο νοσηλείας, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, γρηγορότερη και ασφαλέστερη επάνοδο στις, προ της κάκωσης, καθημερινές δραστηριότητες.

Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο είδος χειρουργικής επέμβασης είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τόσο στο χώρο του Νοσοκομείου της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και στο Πανελλήνιο.