8 Νοεμβρίου – Εορτή Πολεμικής Αεροπορίας 2006

Η Πολεμική Αεροπορία όπως κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου γιορτάζει τον προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ. Ειδικά για φέτος μετά τις εκδηλώσεις αναγνώρισης της προσφοράς των βετεράνων μας από το Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε ο “Αρχάγγελος 2005”, γίνεται μια προσπάθεια να ξυπνήσουμε μνήμες από το παρελθόν και να θυμηθούμε την ένδοξη ιστορία μας.

Εστιάζουμε λοιπόν το ενδιαφέρον μας στα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πιο συγκεκριμένα στη δράση της Αεροπορίας μας στην έρημο της Μέσης Ανατολής, ως αναγνώριση των θυσιών των προγενεστέρων και παραδειγματισμό των νεωτέρων.

Για το σκοπό αυτό το ιστορικό υπόστεγο “Λέρος” στο Μουσείο της Αεροπορίας στο Αεροδρόμιο Δεκελείας ανακαινίστηκε προκειμένου να φιλοξενήσει σχετική έκθεση-αφιέρωμα. Προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας εργάστηκε με μεράκι προκειμένου να διαμορφωθεί η περίμετρος του εσωτερικού χώρου, ώστε να αναπαριστά εν είδει κινηματογραφικής ταινίας την ιστορία της εποχής εκείνης. Στις προθήκες εκτίθενται σπάνια αντικείμενα, ενθυμήματα της εποχής που περιλαμβάνουν στολές, μετάλλια, προσωπικά είδη πληρωμάτων, όπλα εγχειρίδια και φωτογραφίες, πολλά εκ των οποίων παραχωρήθηκαν από αεροπόρους ή τις οικογένειες αυτών ειδικά για την έκθεση.

Στον εξωτερικό χώρο του υποστέγου έχει δημιουργηθεί διόραμα που αναπαριστά εγκαταστάσεις αεροπορικής βάσης στην έρημο και περιλαμβάνει τα πρόσφατα ανελκυσθέντα γερμανικά αεροσκάφη Junkers 52 και Junkers 87 (STUKA), οχήματα, αντιαεροπορικά πυροβόλα σκηνές κ.α.

Ο εορτασμός θα είναι πενθήμερος και όλες οι μεγάλες Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας θα υποδέχονται το κοινό από τις 09:00 έως και 17:00 καθημερινά. Ειδικά για την 8 Νοεμβρίου η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη μετά τις 14:30. Εκεί σε στατικές και φωτογραφικές εκθέσεις οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν όλα τα μέσα που χρησιμοποιεί η Αεροπορία, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά το προσωπικό της.