Πραγματοποιήθηκε την 8η Νοεμβρίου 2006 η πρώτη κοινή Ελληνο-Τουρκική στρατιωτική άσκηση Έρευνας Διάσωσης – Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (“NDSAR 06”) στο πλαίσιο της υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία έχουν αποφασισθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών και τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών.
Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχε 15μελές κλιμάκιο της Κινητής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας. Aπό Τουρκικής πλευράς συμμετείχε κλιμάκιο του Τάγματος Έρευνας Διάσωσης Φυσικών Καταστροφών (DAK) της διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων.
Σκοπός της άσκησης ήταν η -μέσω της συνεκπαίδευσης- ανταλλαγή εμπειριών επί θεμάτων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και επί μεθόδων και τακτικών διείσδυσης σε ερείπια. Επίσης, η κατ’ αρχήν επίτευξη επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, στο πλαίσιο της κοινής δράσης των ομάδων αντιμετώπισης καταστροφών των ΕΔ των δύο χωρών.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο εξομοιωμένο πεδίο ασκήσεων της Πολιτικής Προστασίας παρουσία τοπικών και διεθνών ΜΜΕ.
Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε επέμβαση στην αντιμετώπιση καταστροφών από σεισμό, που θα έπληττε την Άγκυρα. Σύμφωνα με το σενάριο, κατόπιν αιτήματος του Τουρκικού ΥΠΕΞ, η ΚΟΜΑΚ αερομεταφέρθηκε από την έδρα της στην Αθήνα, προκειμένου να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης των σεισμοπλήκτων.
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η ανάσυρση και παροχή πρώτων βοηθειών σε επιφανειακά θύματα, στα οποία οι διασώστες των κοινών ομάδων κατ΄αρχήν προσέτρεξαν. Επακολούθησε η έρευνα με διασωστικούς σκύλους και η ενδελλεχής σάρωση του καταρρεύσαντος κτιρίου με συνδυασμό ειδικών οπτικο-ακουστικών συσκευών ακριβείας. Μετά την επισήμανση των παγιδευμένων θυμάτων, ακολούθησε η διείσδυση στα ερείπια με κατακόρυφο τρόπο (διάνοιξη οπών) και οριζόντιο τρόπο (κατασκευή τούνελ). Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν ειδικά διατρητικά και κοπτικά διασωστικά μηχανήματα.
Η άσκηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα συνεργασίας και επετεύχθη ο αντικειμενικός της σκοπός.