Ελικόπτερα Ερευνας – Διάσωσης και Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ σε Μονάδες του Αιγαίου

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει τα εξής:

Έντονη πτητική δραστηριότητα ανέπτυξαν τα ελικόπτερα έρευνας διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας τη νύχτα της 26ης προς 27η Δεκεμβρίου 2006. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σε όλο τον Ελλαδικό χώρο δημιούργησαν πολλά προβλήματα, κυρίως σε πλέοντα σκάφη. Τα ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας μετά από αίτημα του Ενιαίο Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) χρειάστηκε να επέμβουν σε τρεις περιπτώσεις. Συγκεκριμένα:

Την 26η Δεκεμβρίου 2006 και ώρα 18:00 πλοίο με τουρκική σημαία το οποίο έπλεε 10 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της νήσου Ρόδου εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Αμέσως απογειώθηκε το ελικόπτερο ετοιμότητας από τη Ρόδο και έσπευσε για βοήθεια. Το πλοίο εντοπίστηκε ο πλοίαρχος του όμως ανέφερε ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και δεν χρειάζεται κάποια βοήθεια. Το ελικόπτερο παρέμεινε για προληπτικούς λόγους στην περιοχή για δύο περίπου ώρες, χωρίς να χρειαστεί να επέμβει και επέστρεψε για προσγείωση.

Την 27η Δεκεμβρίου 2006 και ώρα 00:40 απογειώθηκε από τη Χίο το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας με αποστολή την έρευνα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου – Τουρκίας για εντοπισμό λέμβου με λαθρομετανάστες. Μετά από πτήση περίπου 2:30 ωρών το ελικόπτερο προσγειώθηκε στη Χίο στις 04:05 χωρίς να εντοπίσει τη λέμβο στην περιοχή έρευνάς του.

Την 27η Δεκεμβρίου 2006 και ώρα 00:40 απογειώθηκε ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας από το αεροδρόμιο Ελευσίνας με προορισμό τη νήσο Γαύδο όπου σύμφωνα με πληροφορίες είχε προσαράξει πλοίο με 8 ναυτικούς. Το πλοίο εντοπίστηκε από το ελικόπτερο να έχει προσαράξει στο νησί χωρίς να κινδυνεύει. Η ανάσυρση όμως των ναυαγών ήταν αδύνατη λόγω των ανέμων εντάσεως 40 κόμβων την ώρα που έπνεαν στην περιοχή και το ελικόπτερο επέστρεψε για ανεφοδιασμό στη Σούδα στις 04:35. Δεύτερη προσπάθεια πραγματοποιήθηκε από τις 08:30 έως και 10:35 το πρωί της ίδιας ημέρας χωρίς αποτέλεσμα και πάλι, λόγω της εντάσεως του ανέμου που αυτή την φορά έφταναν τους 60 κόμβους την ώρα. Η προσπάθεια θα επαναληφθεί μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, αφού οι ναυαγοί δεν βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Αυλωνίτης, συνοδευόμενος από το Δντή του Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΑ, Υποπτέραρχο (Ι) Βασίλειο Τζιναέτη, θέλοντας να ενθαρρύνει και να επιβραβεύσει τους ανθρώπους που τις μέρες αυτές βρίσκονται σε εικοσιτετράωρη ετοιμότητα πραγματοποιεί επίσκεψη σε Μονάδες του Αιγαίου. Έτσι την 27η και 28η θα επισκεφθεί την Λήμνο, Σκύρο, Καστέλι, Ρόδο, Χίο και Σαντορίνη και θα ανταλλάξει ευχές και δώρα με τους ανθρώπους που επανδρώνουν τα αεροσκάφη επιφυλακής αλλά και τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης της χώρας μας.