Ιστορική Πτήση C-47 DACOTA στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 11/11/2006 το C-47 s/n 49-2622, το μοναδικό επιχειρησιακό στρατιωτικό Dakota σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, απογειώθηκε από το Αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη για μια πραγματικά ιστορική πτήση.

Ο παγκόσμια μοναδικός σε πτήσιμη κατάσταση και στρατιωτική υπηρεσία Βετεράνος του Πολέμου της Κορέας, ο θρυλικός ΠΟΣΕΙΔΩΝ , αγκάλιαζε κατά την πτήση τρεις Βετεράνους συντρόφους του από τα σκληρά χρόνια του πρώτου ημίσεως της δεκαετίας του ’50 στη μακρινή Χώρα της Πρωινής Γαλήνης.

Ο Ταξίαρχος (Ι) εα Αργύριος Δεβετσικιώτης, ο Σμήναρχος εα (ΡΝΑ) Κων/νος Γούλας και ο Αρχισμηνίας MSgt (USAF) ret. Joseph Smith, Ιπτάμενος Μηχανικός, που ήρθε από τις ΗΠΑ αποκλειστικά για την πτήση, εκπροσώπησαν το σύνολο των Ελλήνων και Αμερικανών της Μοίρας 21st / 6461st TCS KYUSHU GYPSY SQUADRON και του 13ου Σμήνους που στα τεσσεράμισι χρόνια της παρουσίας τους στην Κορέα εκτέλεσαν πλήθος επικίνδυνων αποστολών κάτω από αντίξοες καιρικές και επιχειρησιακές συνθήκες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και ο Σμήναρχος (ΡΝΑ) εα Γεώργιος Κωνσταντόπουλος καθώς και ο Σμήναρχος (ΡΝΑ) εα Κων/νος-Αντώνιος Λαμπρινός.

Η ωριαία πτήση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε ύστερα από έγκριση σχετικού αιτήματος του αμερικανικού συλλόγου των Βετεράνων της παραπάνω Μοίρας Kyushu Gypsy Squadron Association (KGSA) από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Αυλωνίτη.

Ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της 113ΠΜ υποδέχονται τους Βετεράνους στο Διοικητήριο της Πτέρυγας.
Πριν την πτήση, στην αίθουσα ενημέρωσης. Από αριστερά προς τα δεξιά: Σμήναρχος (ΡΝΑ) εα Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, MSgt (USAF) ret. Joseph L. Smith, Σμήναρχος (ΡΝΑ) εα Κων/νος Γούλας, Ταξίαρχος (Ι) εα Αργύριος Δεβετσικιώτης.
Το C-47 49-2622 ΠΟΣΕΙΔΩΝ υπερίπταται του χώρου της εκδήλωσης.
O κ. Joseph Smith κατά την Πτήση Μνήμης.
Οι Βετεράνοι J. Smith και Κ. Γούλας μαζί με προσωπικό εδάφους και αέρα του 355/1 ΣΤΜ.
Βετεράνοι και προσωπικό του 355/1 ΣΤΜ μπροστά από τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ.