Συμμετοχή της ΚΟΜΑΚ σε κοινή Ελληνο-Τουρκική άσκηση Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Πραγματοποιήθηκε την 11η Δεκεμβρίου 2006 Ελληνο-Τουρκική άσκηση Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών στο πλαίσιο της υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία έχουν αποφασισθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Η άσκηση έγινε υπό την αιγίδα της Τουρκικής Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Άμυνας (Civil Defense).

Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν, με επικεφαλής εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Ειδική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας, ιατροί και διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και εξειδικευμένος μηχανικός του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ). Από Τουρκικής πλευράς συμμετείχαν κλιμάκια διασωστών της Πολιτικής Άμυνας και του Υπουργείου Υγείας της Τουρκίας.Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο εξομοιωμένο πεδίο ασκήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Σκοπός της ήταν η -μέσω της συνεκπαίδευσης- ανταλλαγή εμπειριών επί θεμάτων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και επί μεθόδων και τακτικών διείσδυσης σε ερείπια. Επίσης, η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, στο πλαίσιο ενδεχόμενης κοινής δράσης των ομάδων αντιμετώπισης καταστροφών των δύο χωρών.


Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε επέμβαση στην αντιμετώπιση καταστροφών από σεισμό κλίμακας 7,2 R, που θα έπληττε την Άγκυρα. Σύμφωνα με το σενάριο, κατόπιν αιτήματος του Τουρκικού ΥΠΕΞ, oι Ελληνικές διασωστικές Ομάδες αερομεταφέρθηκαν με Α/Φ C-130 της ΠΑ από την 112ΠΜ στην Άγκυρα, προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης των σεισμοπλήκτων.Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η ανάσυρση και παροχή πρώτων βοηθειών σε επιφανειακά θύματα, στα οποία οι διασώστες των κοινών ομάδων κατ΄ αρχήν προσέτρεξαν. Επακολούθησε η έρευνα με διασωστικούς σκύλους και η ενδελεχής σάρωση του καταρρεύσαντος κτιρίου με συνδυασμό ειδικών οπτικο-ακουστικών συσκευών ακριβείας. Μετά την επισήμανση των παγιδευμένων θυμάτων, ακολούθησε η διείσδυση στα ερείπια με κατακόρυφο τρόπο (διάνοιξη οπών) και οριζόντιο τρόπο (κατασκευή τούνελ). Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν ειδικά διατρητικά και κοπτικά διασωστικά μηχανήματα.

Η άσκηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα συνεργασίας και επετεύχθη ο αντικειμενικός της σκοπός.