30 Χρόνια Λειτουργίας της 347 Μοίρας

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει τα εξής:

Η 347 Μοίρα συμπλήρωσε φέτος 30 χρόνια από την ίδρυση της. Τριάντα χρόνια παρουσίας στα αεροπορικά δρώμενα και προσφοράς στη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αρχικά η 347 Μοίρα Βομβαρδισμού συγκροτήθηκε στις 10 Ιουνίου 1977 ως πυρήνας στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα με αεροσκάφη A-7H και οριστική έδρα την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Από την ίδρυση της 347 Μοίρας Βομβαρδισμού και μέχρι τις 31-7-1992 οπότε και έπαψε να λειτουργεί προσωρινά, καμία μεταβολή δεν επήλθε όσον αφορά την οργάνωση και την αποστολή της.

Την 7η Ιουλίου 1997 μετά από την 25/22-2-1995 απόφαση του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου συγκροτήθηκε και οργανώθηκε εκ νέου, στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Νέα Αγχίαλο η 347 Μοίρα με αεροσκάφη F-16C/D Block 50 Fighting Falcon, με δυνατότητα αποστολών διπλού ρόλου (Διώξεως Βομβαρδισμού και Αναχαίτισης).

Από τον Ιανουάριο του 1998 η Μοίρα ανέλαβε τον επιχειρησιακό της ρόλο σε αποστολές αέρος-εδάφους, αέρος-αέρος και στις αποστολές νυκτερινής κρούσης με το σύστημα LANTIRN, ενώ το 2003 η δύναμη πυρός της αυξήθηκε σημαντικά με την παραλαβή νέων έξυπνων όπλων Laser Bombs και Maverick.

Σήμερα η 347 Μοίρα μαζί με τις λοιπές Μοίρες αναχαίτισης, επιχειρεί στον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου σε συνδυασμό με την ικανότητά της να επιχειρεί σε ρόλο βομβαρδισμού ημέρα αλλά ειδικά νύκτα με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που φέρουν τα αεροσκάφη της.

Στο πλαίσιο αυτής της ιστορικής επετείου οργανώθηκε εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2007 στην Αεροπορική Βάση Αγχιάλου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος, ο Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεολόγος Συμεωνίδης, τοπικές αρχές, διατελέσαντες διοικητές της 347 Μοίρας, προσωπικό που υπηρέτησε σ’αυτή και πλήθος κόσμου.

Διαβάστε τον χαιρετισμό του Αρχηγού ΓΕΑ και την Ημερήσια Διαταγή του Διοικητή της Μοίρας που αναγνώσθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.