Ελληνοτουρκικοί Αγώνες Καλαθοσφαίρισης στα πλαίσια Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Οι πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες της Ελλάδος και της Τουρκίας, αποφάσισαν στα πλαίσια μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τη διεξαγωγή από κοινού αγώνων καλαθοσφαίρισης, με τη συμμετοχή αθλητών από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι αγώνες για το έτος 2007 διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη από 18 έως 22 Ιουνίου, ενώ οι αγώνες για το έτος 2008 θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα.

Η κάθε ομάδα των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν κοινή και αποτελούνταν από δώδεκα (12) αθλητές και δύο (2) προπονητές. Η συνεισφορά της Πολεμικής Αεροπορίας στην κοινή ομάδα των δύο χωρών ήταν έξι (6) αθλητές και ένας (1) προπονητής και αντιμετώπισε τις αντίστοιχες ομάδες του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα αποτελέσματα των αγώνων ήταν:

Πολεμικό Ναυτικό – Πολεμική Αεροπορία67 – 66
Στρατός Ξηράς – Πολεμικό Ναυτικό61 – 66
Στρατός Ξηράς – Πολεμική Αεροπορία51 – 69

Μετά απ’ αυτά η κατάταξη των ομάδων ήταν:

  • Στην πρώτη θέση το Πολεμικό Ναυτικό
  • Στη δεύτερη θέση η Πολεμική Αεροπορία και
  • Στην τρίτη θέση ο Στρατός ξηράς.

Παράλληλα με τους αγώνες η ελληνική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου παρακολούθησε τον Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και έλαβε τις ευχές και την ευλογία του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου. Επιπρόσθετα επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο ανυπέρβλητου κάλλους Μνημείο της Χριστιανοσύνης Ιερό Ναό της του Θεού Αγίας Σοφίας, που ως γνωστόν τώρα λειτουργεί ως μουσείο.

Με την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων, η εντύπωση που αποκόμισαν τα μέλη και των δύο αποστολών, ήταν πως οι αγώνες συνέβαλαν στην σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και στην ανάπτυξη οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους λαούς των δύο χωρών.