Αγώνες Στίβου ΕΔ – ΣΑ έτους 2007

Στις 21 και 22 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας οι αγώνες στίβου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, για το έτος 2007. Στους αγώνες συμμετείχαν εκτός συναγωνισμού, επίλεκτοι αθλητές των εθνικών ομάδων της Αιγύπτου και της Κύπρου, καθώς και αθλητές της ευρύτερης περιοχής, που μπορούσαν να ανταποκριθούν στο υψηλό επίπεδο των αγώνων. Η διοργάνωση είχε ανατεθεί στην 120ΠΕΑ, μέσω του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, υπό την επίβλεψη του ΑΣΑΕΔ.

Το φίλαθλο κοινό της ευρύτερης περιοχής, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και απόλαυσε ένα υπέροχο θέαμα, αφού κορυφαίοι αθλητές του ελληνικού στίβου έδωσαν το παρόν και ικανοποίησαν με τις εμφανίσεις τους όλους τους παρευρισκομένους.

Η Πολεμική Αεροπορία κατάφερε για μια ακόμη φορά να κερδίσει τις εντυπώσεις, τόσο στον τομέα της οργάνωσης, αφού όλα λειτούργησαν κατά γενική ομολογία άψογα, όσο και στον αγωνιστικό τομέα, κατακτώντας την πρώτη θέση στις γυναίκες, και την τρίτη στους άνδρες, πίσω από τις ομάδες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού Ξηράς, που κατέκτησαν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα στο διήμερο των αγώνων, οι αθλητές της Πολεμικής Αεροπορίας, δείχνοντας το καλό αγωνιστικό τους πρόσωπο, σημείωσαν τις παρακάτω επιδόσεις και διακρίσεις:

Την πρώτη ημέρα η Ολυμπιονίκης Υποσμηναγός Κατερίνα Θάνου, με χρόνο 11″.41, όχι μόνο κατέκτησε την πρώτη θέση στα 100 μέτρα γυναικών, αλλά κατέρριψε και το προηγούμενο ρεκόρ αγώνων, που κατείχε από το 1999, στα Τρίκαλα, η Κατερίνα Κόφφα του Στρατού Ξηράς (11″.62).

Στα 400 μέτρα ανδρών, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Ανθυποσμηναγός Περικλής Ιακωβάκης τρέχοντας χαλαρά, βρέθηκε για μια ακόμη χρονιά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, με χρόνο 47″.51.

Ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η ομάδα της σκυταλοδρομίας 4Χ100 των γυναικών που την αποτελούσαν οι: Υποσμηναγός Κατερίνα Θάνου – Ανθυποσμηναγός Δήμητρα Ντόβα – Επισμηνίας Παρασκευή Κατσακιώρη και Σμηνίας Παρασκευή Τσιομπίκα.

Στη συγκομιδή των μεταλλίων, για την πρώτη ημέρα, συγκαταλέγονται με δύο χάλκινα η Επισμηνίας Παρασκευή Κατσακιώρη στα 800 μέτρα γυναικών (2′ 25″.89) και ο Επαγγελματίας Οπλίτης Σταύρος Τσιμπίδης στα 110 μέτρα μετ’ εμποδίων (15″.41).

Τη δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν οι καλές εμφανίσεις των αθλητών της Πολεμικής Αεροπορίας με την Ολυμπιονίκη Υποσμηναγό Χρυσοπηγή Δεβετζή να κατακτά την πρώτη θέση στο άλμα εις μήκος γυναικών, με επίδοση 6 μέτρα και 57 εκατοστά, που είναι η καλύτερη επίδοση για φέτος στην Ελλάδα.

Χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία γυναικών κατέκτησε και η Ολυμπιονίκης της πάλης Ανθυποσμηναγός Μαρία Βρυώνη με επίδοση 13 μέτρα και 96 εκατοστά.

Στο τελευταίο αγώνισμα της διοργάνωσης, στην κατηγορία των γυναικών, που ήταν τα 400 μέτρα, η Ολυμπιονίκης Ανθυποσμηναγός Δήμητρα Ντόβα δεν άφησε περιθώρια σε καμία, να διεκδικήσει την πρώτη θέση. Με χρόνο 54″.19, συμπλήρωσε τη συλλογή χρυσών μεταλλίων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η δεύτερη ημέρα έκλεισε για τους άνδρες με τρία χάλκινα μετάλλια που τα κατέκτησαν: στα 800 μέτρα ο Υποσμηναγός Γιάννης Ψαρρός (3′ 57″.86), στο άλμα τριπλούν ο Υποσμηνίας Ανδρέας Γουργαριώτης (14 μέτρα και 4 εκατοστά) και στον ακοντισμό ο Υποσμηνίας Παύλος Καρατζόγλου (58 μέτρα και 75 εκατοστά).

Οι αγώνες για τους αθλητές που συμμετείχαν αποτελούσαν κριτήριο πρόκρισης για τους 4ους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στην Ινδία (Hyderabad – Bombay), από 8 έως 22 Οκτωβρίου 2007. Για το λόγο αυτό, μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του φίλαθλου κόσμου, που κατέκλυσε το Δημοτικό Στάδιο της Καλαμάτας για να παρακολουθήσει τους αγώνες. Ανάμεσά τους και στις πρώτες θέσεις των επισήμων παρευρέθησαν και παρακολούθησαν με αμείωτο το ενδιαφέρον ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Ευρωβουλευτής κ. Αντώνης Σαμαράς, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Β΄ Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του CISM Ολλανδός Συνταγματάρχης Μισέλ Βαν Μερς, ο Ταξίαρχος (ΔΓΥ) Σπύρος Κώτσης εκπρόσωπος του ΓΕΑ, ο Αρχιπλοίαρχος (ΠΝ) Ιωάννης Λάμπρου Διευθυντής της Γραμματείας του ΑΣΑΕΔ, ο Σμήναρχος (Ι) Αντώνιος Σαραμαντής Διοικητής της 120ΠΕΑ και οι αρχηγοί των αποστολών των αντιπροσωπευτικών ομάδων της Αιγύπτου και της Κύπρου.


Η Ολυμπιονίκης Υποσμηναγός Κατερίνα Θάνου


Ο Ολυμπιονίκης Ανθυποσμηναγός Περικλής Ιακωβάκης


Ο Ανθσγός Π. Ιακωβάκης με τον Ταξίαρχο (ΔΓΥ) Σπύρο Κώτση μετά την απονομή


H Ολυμπιονίκης Υποσμηναγός Χρυσοπηγή Δεβετζή


Απονομή στο μήκος γυναικών από τον Β΄ Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Μιχάλη Παπαδόπουλο


H Ολυμπιονίκης Ανθυποσμηναγός Δήμητρα Ντόβα τερματίζει στον αγώνα των 400μ.


Απονομή μεταλλίων στα 400μ.γυναικών


Απονομή μεταλλίων στην σφαιροβολία γυναικών από τον Ασμχό (Ι) Γρ. Δημακογιάννη


Απονομή μεταλλίων στο αλμα τριπλούν ανδρών


Απονομή μεταλλίων στον ακοντισμό ανδρών από τον Υφυπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλο


Ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και ο Β΄ Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ με την ομάδα των αθλητών της Πολεμικής Αεροπορίας