Αποκατάσταση Αεροσκάφους Spitfire

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα που συνδέεται άρρηκτα με το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη δράση της Πολεμικής Αεροπορίας, το πολεμικό αεροσκάφος Spitfire MkIX, καθώς και τα σχέδια αποκατάστασής του, θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2007 και ώρα 11:30 π.μ. στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας.

Το Spitfire (Οξύθυμος) αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα οπλικά συστήματα των συμμαχικών δυνάμεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και παραγόταν ανελλιπώς από το 1936 έως και το 1949. Συνολικά κατασκευάστηκαν 22.799 αεροσκάφη σε διάφορες εκδόσεις.

Η Ελληνική Αεροπορία παρέλαβε τα πρώτα της Spitfire MkV το 1944, και στη συνέχεια με το τέλος του πολέμου και την ανάγκη απόκτησης νέων αεροσκαφών, παραχωρούνται από τα αποθέματα της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας 121 Spitfire MkIX στις 335, 336 και 337 Μοίρες. Τα τελευταία από αυτά τα θρυλικά αεροσκάφη αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία το 1954.

Στην χώρα μας σήμερα σώζεται σήμερα μόνον ένα Spitfire με τον κωδικό MJ755 και εκτίθεται από το 1995 στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Με δεδομένη την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου αεροσκάφους, η Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε διερεύνηση της δυνατότητας αποκατάστασης του και ήρθε σε επαφή με φορείς του εξωτερικού που ασχολούνται με προγράμματα ανακατασκευής ιστορικών αεροσκαφών, ώστε να βεβαιωθεί κατά πόσο είναι δυνατόν να αποκατασταθεί το αεροσκάφος σε πτήσιμη κατάσταση.