Συμμετοχή της ΚΟΜΑΚ σε άσκηση Αντιμετώπισης Σεισμικών Καταστροφών

Κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Κατστροφών (ΜΑΚ/ΚΟΜΑΚ) συμμετείχε από 19-22 Ιουνίου 2008, με προσωπικό και διασωστικό εξοπλισμό, σε μεγάλης κλίμακας άσκηση ετοιμότητας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, η οποία διοργανώθηκε από το Παράρτημα Μαγνησίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Μαγνησίας και με τη συνεργασία του Δήμου Βόλου και λοιπών τοπικών Αρχών.

Η ΕΟΔ είναι μη κυβερνητική οργάνωση Έρευνας και Διάσωσης, πιστοποιημένη από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, από το INSARAG των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ECHO). Με ένα ανθρώπινο δυναμικό 1.100 εθελοντών συμμετέχει σε επιχειρήσεις αντιμετώπισης μαζικών καταστροφών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σκοπός της άσκησης ήταν η μέσω της συνεκπαίδευσης ανταλλαγή εμπειριών και τεχνικών έρευνας και διάσωσης σε αστικό περιβάλλον (USAR), εντοπισμού και απεγκλωβισμού παγιδευμένων θυμάτων κάτω από ερείπια κατερρευσάντων κτιρίων, καθώς και η παροχή Α’ βοηθειών.

Η ΕΟΔ Μαγνησίας εξασφάλισε άδεια για τη διεξαγωγή της άσκησης στα συντρίμια που προήλθαν από την καταδάφιση δύο οικοδομικών τετραγώνων στο κέντρο του Βόλου, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό ένα απόλυτα ρεαλιστικό εξομοιωμένο πεδίο ασκήσεων. Στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκαν σχετικές διαλέξεις με τη συμμετοχή ομιλιτών από την ΕΟΔ, τον ΟΑΣΠ, την ΕΜΑΚ, την ΚΟΜΑΚ και το ΕΚΑΒ.

Η κυρίως άσκηση έλαβε χώρα το Σάββατο 21 Ιουνίου, από το πρωϊ μέχρι τα μεσάνυκτα, παρουσία περιφερειακών και τοπικών Αρχών και ΜME. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων κοινής διασωστικής Ομάδας ΕΟΔ-ΚΟΜΑΚ, κατά την οποία διεφάνη ο υψηλός βαθμός διαλειτουργικότητας, που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο Ομάδων, οι οποίες δύνανται να συνεπιχειρήσουν αποτελεσματικά στην απευκτέα περίπτωση, που αυτό απαιτηθεί.

H ΠΑ, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της, συνδράμει κατά το δυνατόν δράσεις μη κυβερνητικών και άλων εθελοντικών φορέων, που αποσκοπούν στην εγρήγορση και εξοικείωση των πολιτών σε θέματα φυσικών καταστροφών. Στο πλαίσιο αυτό, την 25 Μαΐου 2008, διατέθηκε ένα ελικόπτερο SAR Super Puma σε άσκηση της ΕΟΔ στην Καλαμπάκα, το πλήρωμα του οποίου προέβη στην επίδειξη ανέλκυσης φορείου με τραυματία και την αερομεταφορά ομάδας διασωστών.