Επιτελική Επίσκεψη Ιορδανικής Αντιπροσωπείας σε Moνάδες της ΔΑΥ

Πραγματοποιήθηκε από 8 έως 13 Ιουνίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος-Ιορδανίας, επιτελική επίσκεψη Ιορδανικής αντιπροσωπείας στην έδρα της Κινητής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ), στη ΜΑΚ σε ανταπόδωση περυσινής επίσκεψης στην Ιορδανία.

Κατά τη διάρκεια των διμερών συνομιλιών αντηλλάγησαν απόψεις επί θεμάτων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ενώ οι Ιορδανοί αξιωματικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αποστολή και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΚΟΜΑΚ, καθώς και τη συμβολή της ΜΑΚ στην ασφάλεια των ΟΑ 2004 και στις διασωστικές επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές το θέρος του 2007. Στη συνέχεια, οι Ιορδανοί επιτελείς παρακολούθησαν επίδειξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΚΟΜΑΚ.
Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΜΑΚ/ΚΟΜΑΚ με άλλες Μνάδες της ΔΑΥ, η Ιορδανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την 31 ΜΕΕ, όπου ενημερώθηκε για το ρόλο και την αποστολή της Μοίρας και παρακολούθησε ταχεία καταρρίχηση διασωστών από τον νέο πύργο, ο οποίος κατακευάσθηκε από την ΜΑΚ. Ακολούθησε επιτελική επίσκεψη στην 384ΜΕΔ, όπου αναλύθηκαν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Μοίρας και η συμβολή της στον τομές της Έρευνας και Διάσωσης (SAR).

Τέλος, η Ιορδανική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Διευθυντή Γ΄Κλάδου ΔΑΥ Ταξίαρχο (Μ) Θεόδωρο Γιαννιτσόπουλο. Μέσα σε άριστο κλίμα συνεργασίας ετέθησαν οι βάσεις για περαιτέρω συνεργασία σε θέματα αντιμετώπισης καταστροφών, που δύναται να αφορά σε νέο κύκλο συναφών συνομιλιών, καθώς και σε συνεκπαιδεύσεις.

Επισημαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας της Ιορδανίας Πτέραρχος (Μ) ε.α. Nader Dahabi απεφοίτησε το 1969 από τη Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας (ΣΜΑ), νυν τμήμα Μηχανικών της Σχολής Ικάρων. Tην 10 Ιουλίου 2008 ένας Ιπτάμενος και επτά Μηχανικοί Ιορδανοί Ίκαροι ορκίσθηκαν Ανθυποσμηναγοί και παρέλαβαν τα ξίφη τους από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας.