Σχολείο Σμηνιτών Ναυαγοσώστων ΜΑΚ

Πραγματοποιήθηκε, από 9 έως 27 Ιουνίου 2008, με μέριμνα ΓΕΑ/Β4 – ΔΑΥ/Α3 – ΜΑΚ, η εκπαίδευση των Σμηνιτών της Β’ 08 ΕΣΣΟ στην ειδικότητα των Ναυαγοσωστών (ΝΑΥΓ).

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΜΑΚ, τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Σχολής Ικάρων και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του ΚΕΔΑ Ζούμπερι και περιελάμβανε συνοπτικά τα εξής στάδια:

  • Φυσική αγωγή και μυϊκή ενδυνάμωση
  • Εξοικείωση με το υδάτινο περιβάλλον
  • Εκμάθηση διαφόρων στυλ κολύμβησης (ελεύθερο, πλάγιο, πρόσθιο).
  • Κατάδυση από βατήρα ύψους 7 μέτρων
  • Υποβρύχια πορεία σε μήκος 25 μέτρων
  • Θεωρία και πρακτικές ασκήσεις Ναυαγοσωστικής.

Οι υποψήφιοι Ναυαγοσώστες επιλέγονται από ειδική επιτροπή κατά το στάδιο της βασικής τους εκπαίδευσης στην 124ΠΒΕ με βάση κυρίως την πρότερη εμπειρία τους σε θαλάσσια sports και την επιθυμία τους. Στη συνέχεια, αποστέλλονται στη ΜΑΚ για εκπαίδευση αφού προηγουμένως υποστούν ειδικές ιατρικές εξετάσεις στο Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής. Λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων της αποστολής του Ναυαγοσώστη, η εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα εντατική και απαιτητική. Επισημαίνεται ότι στην παρούσα σειρά, από τους 18 αρχικά συμμετέχοντες, μετά από εξετάσεις, απεφοίτησαν τελικά 10. Στην αντίστοιχη εκπαίδευση των Σμτών της Α’ 08 ΕΣΣΟ, από τους 16 υποψήφιους απεφοίτησαν 8.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους οι Σμηνίτες (ΝΑΥΓ) επανδρώνουν αντίστοιχες θέσεις στα διάφορα θέρετρα (ΚΕΔΑ) της ΠΑ. Μετά την απόλυσή τους, ορισμένοι εξ αυτών ασχολούνται επαγγελματικά με την ναυαγοσωστική.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης σε υγρό στοιχείο
Ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης
Πρακτική ναυαγοσωστικής
Ναυαγοσώστες της Β’ ΕΣΣΟ 2008
Ναυαγοσωστική λέμβος ΚΕΔΑ/Ζ