Επιτελική Επίσκεψη Aιγυπτιακής Αντιπροσωπείας στη 206 ΠΑΥ

Πραγματοποιήθηκε την 4 Ιουλίου 08 στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος-Αιγύπτου, σε συντονονισμό με τις Διευθύνσεις ΓΕΕΘΑ/ΔΔΣ και ΓΕΑ/Α3-Γ5, επιτελική επίσκεψη Αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στην έδρα της Κινητής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ), στη 206 Πτέρυγα Αεροπορικών Υποδομών (πρώην ΜΑΚ) σε ανταπόδωση αντίστοιχης Ελληνικής φετεινής επίσκεψης στην Αίγυπτο.

Κατά τη διάρκεια των διμερών συνομιλιών αντηλλάγησαν απόψεις επί θεμάτων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Ο Διοικητής 206 ΠΑΥ Σμχος (Μ) Δημ. Δεμάγκος και επιτελής ΓΕΑ/Γ5 είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον Αντιστράτηγο Mohamed Talaat Hafez Elhawary, Διευθυντή του Αιγυπτιακού Εθνικού Κέντρου Χειρισμού Κρίσεων, για την αποστολή και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΚΟΜΑΚ, τη συμβολή της 206 ΠΑΥ στην ασφάλεια των ΟΑ 2004 και στις διασωστικές επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές το θέρος του 2007, καθώς και τη συμμετοχή Ελλήνων αλεξιπτωστιστών, με επικεφαλής Αξιωματικό της ΚΟΣΥΘΕ, σε κοινό ιστορικό άλμα στο El Alamein το 2004.

Ο Στρατηγός βρισκόταν στην Ελλάδα ως εκπρόσωπος των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων στο διαργανωθέν από το ΓΕΕΘΑ Διεθνές Συνέδριο Διαχείρησης Κρίσεων “Athena 08”. Στη συνέχεια, οι Αιγύπτιοι επιτελείς παρακολούθησαν επίδειξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΚΟΜΑΚ στο προσωμοιωμένο χώρο ερειπίων της Πτέρυγας.

Μέσα σε άριστο κλίμα συνεργασίας ετέθησαν οι βάσεις για περαιτέρω συνεργασία σε θέματα αντιμετώπισης καταστροφών, που δύναται να αφορά σε νέο κύκλο συναφών συνομιλιών, και ενδεχομένως στην υλοποίηση συνεκπαιδεύσεων και διμερούς διασωστικής άσκησης.