Αποτελέσματα 55ων Αγώνων Ανωμάλου Δρόμου Πολεμικής Αεροπορίας έτους 2009

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, στο αεροδρόμιο της Δεκέλειας, συναντήθηκαν για 55η φορά, στελέχη από όλη την Πολεμική Αεροπορία, για να λάβουν μέρος στους αγώνες δρόμου σε ανώμαλο έδαφος.

Τα αποτελέσματα των αγώνων αποτελούν το βασικό κριτήριο για τη συγκρότηση της αντιπροσωπευτικής ομάδος της Πολεμικής Αεροπορίας, που στις 8 Φεβρουαρίου, ημέρα Κυριακή, θα συμμετάσχει στους αντίστοιχους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στον αρχαιολογικό χώρο της Μινωικής πόλης Λατώ, του Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Διεξήχθησαν τα αγωνίσματα των 5000μ επισήμων αθλητών, 3000μ ανεξαρτήτων και βετεράνων αθλητών και 2000μ γυναικών.

Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια των αγώνων, ευνόησαν την αθρόα συμμετοχή αθλητών, που έφθασε τα 140 άτομα και τη μεγάλη προσέλευση των φιλάθλων και αντιπροσωπειών, που με θέρμη υποστήριξαν τις προσπάθειες των αθλητών.

Στο πρώτο αγώνισμα, που ήταν τα 5000μ, πρώτευσε ο βαλκανιονίκης και πρωταθλητής Ελλάδος των μεγάλων αποστάσεων, Σμηνίτης Θεοδόσιος Καλδής του ΑΚΕΔ/Αθηνών, με χρόνο 18′ 12″ και τον ακολούθησαν στη δεύτερη θέση ο Υποσμηναγός Γιάννης Ψαρρός του ΕΤΗΜ, και στην τρίτη θέση ο Υποσμηνίας Γιάννης Ζερβάκης του 3ου ΚΕΠ, με χρόνο 18′ 25″ και 18′ 31″ αντίστοιχα.

Το δεύτερο αγώνισμα ήταν τα 2000μ γυναικών, όπου πρώτη τερμάτισε η επί σειρά ετών πρωταθλήτρια της Πολεμικής Αεροπορίας Επισμηνίας Παρασκευή Κατσακιώρη, της 112ΠΜ, με χρόνο 8′ 13″. Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Επισμηνίας Χρυσούλα Σταματοπούλου της 120ΠΕΑ, αφήνοντας μετά από σκληρή μάχη, ένα δευτερόλεπτο πίσω την Επισμηνία Παρασκευή Τσιομπίκα του 251ΓΝΑ, η οποία εμφανίστηκε πολύ βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, επιτυγχάνοντας επίδοση καλύτερη κατά ένα λεπτό.

Στα 3000μ των ανδρών, στο αγώνισμα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή, είχαμε εντυπωσιακό συναγωνισμό σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Επτά αθλητές, από τα πρώτα μέτρα, σχημάτισαν ένα γκρουπ, όπου μέχρι τον τερματισμό η πρωτοπορία εναλλασσόταν. Στα τελευταία 150μ της διαδρομής ο Υποσμηνίας Άρης Δαμιανάκος της 31ης ΜΕΕΔ, αποσπάσθηκε λίγα μέτρα και κατάφερε να κρατήσει τη διαφορά μέχρι τη γραμμή του τερματισμού, επιτυγχάνοντας χρόνο 12′ 06″. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο πρωτοετής Ίκαρος Emmanuel Sharr της Σχολής Ικάρων με χρόνο 12′ 10″, ενώ τρίτος τερμάτισε ο Ανθυποσμηναγός Αντώνης Κατσίκης της 117ΠΜ με χρόνο 12′ 15″.

Παράλληλα διεξήχθησαν και αγώνες βετεράνων αθλητών και αθλητριών. Στο αγώνισμα των 2000μ πρώτη αναδείχθηκε η Μόνιμη Υπάλληλος Ζωή Κωνσταντίνου της 359ΜΑΕΔΥ, με δεύτερη την Ανθυπασπιστή Αθηνά Μουτάφη του ΕΡΓ. Α/Κ & ΕΕΟ και τρίτη την Ανθυπασπιστή Διαμάντω Λέλου της 120ΠΕΑ. Αντίστοιχα στα 3000μ των ανδρών, πρώτος τερμάτισε ο Μόνιμος Υπάλληλος Αργύρης Βουρλογιάννης της 111ΠΜ, με δεύτερο τον Ανθυποσμηναγό Μάριο Μαυρογιάννη της 117ΠΜ και τρίτο το Σμήναρχο Ιωάννη Παπαδόπουλο της 113ΠΜ.

Στην ομαδική κατάταξη των 5000μ επικράτησε η αντιπροσωπευτική ομάδα του ΕΤΗΜ με 26 βαθμούς, στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ομάδα της Σχολής Ικάρων με 30 βαθμούς και στην τρίτη θέση η ομάδα της 120ΠΕΑ με 44 βαθμούς. Αντίστοιχα στα 2000μ είχαμε στην πρώτη θέση την ομάδα της ΣΤΥΑ με 24 βαθμούς, στη δεύτερη την ομάδα της ΣΥΔ με 25 βαθμούς και στην τρίτη θέση την ομάδα της ΣΙ με 29 βαθμούς. Στα 3000μ πρώτη αναδείχθηκε η ομάδα της ΣΙ με 13 βαθμούς, με δεύτερη την ομάδα της 31ης ΜΕΕΔ με 22 βαθμούς και τρίτη την ομάδα της ΣΤΥΑ με 33 βαθμούς.

Εκτός συναγωνισμού είχαν προσκληθεί και έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και τα Αρχηγεία των Σωμάτων Ασφαλείας. Στις τρεις πρώτες θέσεις βρέθηκαν οι αθλητές της Ελληνικής Αστυνομίας Σπύρος Παππάς, Γιάννης Μούχος και Λευτέρης Ξυδάς.

Στους αγώνες παρευρέθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Α΄ Κλάδου της ΔΑΕ Ταξιάρχος (Ι) Θ. Παπαδόπουλος, ο Διοικητής της 123 ΠΤΕ Σμήναρχος (Ι) Δ. Αντωνίου, ο Υποδιοικητής της 123 ΠΤΕ Σμήναρχος (Ι) Β. Ανδρεσάκης, ο Τμηματάρχης Αθλητισμού της Γραμματείας ΑΣΑΕΔ Πλωτάρχης Σπ. Ανδριόπουλος, καθώς και αντιπροσωπείες Αξιωματικών, Υπαξιωματικών, Μαθητών των Παραγωγικών Σχολών, Οπλιτών και πολλών φιλάθλων.