Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου ΕΔ/ΣΑ

Με οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία διεξήχθη την Κυριακή 8/2, στον αρχαιολογικό χώρο της Μινωικής πόλης Λατώ, στο χωριό Κριτσά του Δήμου Αγίου Νικολάου, το Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για το έτος 2009.

Την οργανωτή των αγώνων είχε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (3ο ΚΕΠ), με τη συνδρομή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου και του Δήμου Αγίου Νικολάου. Την εποπτεία των αγώνων είχε το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ).

Τους αγώνες παρακολούθησαν: Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης ο οποίος έκανε την κήρυξη των αγώνων, ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτριος Κουνενάκης οι οποίοι πριν τους αγώνες απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό. Στους αγώνες επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Αρχηγείων των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός φιλάθλων από την ευρύτερη περιοχή.

Να τονισθεί πως ανεγνώσθη χαιρετισμό του Βουλευτή Λασιθίου κ. Μιχάλη Καρχιμάκη από τον εκπρόσωπό του κ. Γεώργιο Μπελούκα, λόγω της απουσίας του.

Στο αγωνιστικό τώρα κομμάτι των αγώνων οι μαραθωνοδρόμοι Δημήτρης Θεοδωρακάκος και Ελένη Δόντα ήταν οι μεγάλοι νικητές του Πρωταθλήματος.

Ο αγώνας των ανδρών είχε πολύ υψηλό συναγωνισμό όπως πάντα τα τελευταία χρόνια, αφού πολλοί από του καλύτερους Έλληνες Δρομείς υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος (ΠΝ) ήταν πραγματικά εξαιρετικός στον αγώνα και μετά από σκληρή μάχη που έδωσε με τον Θεοδόση Καλδή (ΠΑ) και τον Χριστόφορο Μερούση (ΕΛ.ΑΣ), επικράτησε με χρόνο 19′:09".3. Τους ακολούθησαν στην τέταρτη θέση ο μαραθωνοδρόμος Λάμπρος Ζάραγκας (ΛΣ) και στην πέμπτη ο Μιχάλης Γελασάκης (ΛΣ).

6.000 Μ ΑΝΔΡΩΝ
1ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΣ ΔΗΜΠ.Ν.19′:09″.3
2ΚΑΛΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣΠ.Α.19′:15″.1
3ΜΕΡΟΥΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣΕΛ. ΑΣ.19′:16″.0

Τον αγώνα των 3χλμ γυναικών κέρδισε η πρωταθλήτρια του μαραθωνίου Ελένη Δοντά που πρόσφατα προσλήφθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. Να θυμίσουμε πως η Δοντα, είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Μαραθώνιο Δρόμο του Πεκίνου. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε, η περσινή νικήτρια του αγώνα, αθλήτρια της Πολεμικής Αεροπορίας Εύη Κατσακιώρη, η οποία από την αρχή της κούρσας ανέλαβε την πρωτοπορία παίρνοντας σημαντική διαφορά, την οποία όμως δεν μπόρεσε να διατηρήσει με αποτέλεσμα προς το τέλος τους αγώνα τελικά να την προσπεράσει η Δόντα για να πάρει τη νίκη με 11′:33". Η Κατσακιώρη έμεινε δεύτερη ενώ την τρίτη θέση πήρε η Ξένια Καζιμίροβα (ΕΛ.ΑΣ).

Να σημειωθεί πάντως, πως την κούρσα κέρδισε μια Κρητικοπούλα αθλήτρια που συμμετείχε εκτός συναγωνισμού, η Μαρίνα Μανιαδάκη του Α.Ο. Αγίου Νικολάου, η οποία τερμάτισε πρώτη με 11′:28". Στα αξιοσημείωτα και η επανεμφάνιση της κατόχου της πανελλήνιας επίδοσης στα 800μ Μαρίας Παπαδοπούλου (ΠΝ), που έδειξε σε καλή κατάσταση τερματίζοντας στην 4η θέση με 12′:00".

3.000 Μ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
1ΔΟΝΤΑ ΕΛΕΝΗΕΛ. ΑΣ11′:33″.8
2ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΠ.Α.11′:41″.9
3ΚΑΖΙΜΙΡΟΒΑ ΞΕΝΙΑΕΛ. ΑΣ.11′:43″.5

Στις ομαδικές βαθμολογίες η ομάδα της Ελληνική Αστυνομίας κέρδισε την πρώτη θέση τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την αντίστοιχη ομάδα της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΟΜΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
6.000 Μ ΑΝΔΡΩΝ
1ΕΛ. ΑΣ38
2Π.Α.39
3Π.Ν.42
3.000 Μ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
1ΕΛ. ΑΣ15
2Π.Α.17
3Λ.Σ.23

Στο τέλος των αγώνων ο Διευθυντής ΑΣΑΕΔ Υποναύαρχος κ. Ιωάννης – Σωτήριος Σβαρνιάς, ευχαρίστησε θερμά τους αθλητές και τις αθλήτριες που συμμετείχαν στους αγώνες, καθώς και όλους τους αρμόδιους φορείς που συνέδραμαν στην άριστη οργάνωση των αγώνων.