Αγώνες Καλαθοσφαίρισης Γυναικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας έτους 2009

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες καλαθοσφαίρισης γυναικών.

Η διοργάνωση των αγώνων ανατέθηκε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Η προκριματική φάση έγινε στο Κλειστό Γυμναστήριο Κερατσινίου (Σιταποθήκες) και η τελική φάση στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Καρλοβασίου Σάμου.

Η νεοσύστατη αντιπροσωπευτική ομάδα της Πολεμικής Αεροπορίας απέκλεισε στον προκριματικό γύρο την ομάδα του Στρατού Ξηράς, και βρέθηκε στο Καρλόβασι της Σάμου αντιμέτωπη με την ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Παρ’ όλη την καθοδήγηση του προπονητή της ομάδος, Σμηναγού Γιάννη Μέντη, το πάθος των αθλητριών της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν ήταν αρκετό για να αντιμετωπισθεί η τεράστια εμπειρία των αθλητριών της Ελληνικής Αστυνομίας. Το σφύριγμα της λήξης ανέδειξε την υπεροχή της Ελληνικής Αστυνομίας με σκορ 93 – 33.

Στον μικρό τελικό η ομάδα της Πολεμικής Αεροπορίας είχε να αντιμετωπίσει την ομάδα του Πολεμικού Ναυτικού. Το προσωπικό πρόβλημα του προπονητή Γιάννη Μέντη, που δεν του επέτρεψε να παρευρίσκεται εκείνη τη στιγμή στην καθοδήγηση της ομάδος, δε στάθηκε ικανό να στερήσει τη νίκη και το χάλκινο μετάλλιο από την ομάδα της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Υποσμηναγός Αποστόλης Κονδύλης τον αντικατέστησε επάξια και η ομάδα με ηγέτη την αρχηγό της ομάδος Υποσμηναγό Αγγελική Φιλώνη, σε συνεργασία με την έμπειρη Υποσμηνία Ρία Καραφώτη, κατάφερε με τις γρήγορες αντεπιθέσεις και τον αιφνιδιασμό, να πάρει μικρό προβάδισμα, το οποίο διεύρυνε σταδιακά, χάρη στο βομβαρδισμό με τρίποντα σε καίριες στιγμές από τη Σμηνία Μαρία Μαστιχίδου, ώστε να φθάσει τη διαφορά στο ημίχρονο τους 12 πόντους.

Την επέλαση της ομάδος σταμάτησαν τα φάουλ με τα οποία φορτώθηκαν οι αθλήτριες. Εκτός από την αρχηγό που βγήκε στα τελευταία λεπτά με 5 φάουλ, συμπλήρωσαν 4 φάουλ η γνωστή από τους αγώνες στίβου (πρωταθλήτρια μήκους και 100 m) Αρχισμηνίας Δώρα Δόγκαλη και η δευτεροετής μαθήτρια της ΣΥΔ Αθηνά Μανωλάκη, που έδειξαν ιδιαίτερο πάθος για τη νίκη. Ο προπονητής, τις διατήρησε στον αγώνα εναλλάσσοντάς αυτές με τη Σμηνία Πόπη Μαραγκουδάκη και τη δευτεροετή μαθήτρια της ΣΤΥΑ Ειρήνη Χρύσου, αλλά και χαμηλώνοντας το σχήμα. Έτσι ο χρόνος ροκανίστηκε από τις καθαρόαιμες χειρίστριες της μπάλας, με πρωταγωνίστρια την Επισμηνία Δήμητρα Κωστογλάνη και τις ισάξιές της, πρωτοετείς μαθήτριες της ΣΤΥΑ και της ΣΥΔ Μαριάντζελλα Κουτεντάκη και Ειρήνη Γκατζώνα, με εναλλακτικές λύσεις να δίνουν η Αρχισμηνίας Μαρία Ταζίδου και η Σμηνίας Ιλιάνα Χατζημαυρίδου.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε την ομάδα της Πολεμικής Αεροπορίας να πανηγυρίζει για το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε με σκορ 42 – 39.

Την πρώτη θέση της διοργάνωσης κατέκτησε η ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, που νίκησε στο ντέρμπι του τελικού την ομάδα του Λιμενικού Σώματος με σκορ 62 – 54.