Επετειακή εκδήλωση 358 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης

Πριν από λίγους μήνες συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την ίδρυση της 358ΜΕΔ. Αρχικά η Μοίρα είχε ως έδρα το Αεροδρόμιο Δεκελείας και έφερε την ονομασία 358 ΜΤΜ. Στις 19 Απριλίου 1984 η 358 μετεγκαταστάθηκε στην 112ΠΜ στην Ελευσίνα όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Στις 18 Μαΐου 1989 η 358 από ΜΤΜ (Μοίρα Τακτικών Μεταφορών) μετονομάστηκε σε ΜΕΔ (Μοίρα Έρευνας – Διάσωσης).

Σήμερα λοιπόν, 19 Μαΐου 2009, γιορτάζουμε τα 25 χρόνια από την ίδρυση της Μοίρας και τα 20 χρόνια από την μετονομασία της σε 358 ΜΕΔ, όνομα το οποίο διατηρεί έως σήμερα.
Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων, έχει ως εξής:

11:00 Κατάθεση Στεφάνου
11:00 Πέρας Προσέλευσης Προσωπικού
11:05 Πέρας Προσέλευσης Προσκεκλημένων
11:15 Πέρας Προσέλευσης Επισήμων
11:20 Άφιξη κ. Α/ΓΕΑ

  • Έναρξη Τελετής
  • Ανάγνωση Η.Δ. Διοικητή 358 ΜΕΔ
  • Χαιρετισμός από κ. Α/ΓΕΑ
  • Επίσκεψη Στατικής Έκθεσης
  • Πτητικό Πρόγραμμα
  • Δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών – Επίδοση Αναμνηστικών
  • Δώρων – Πλακετών
  • Παρουσίαση – Επίδοση Επετειακού Λευκώματος Μοίρας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ 358 ΜΟΙΡΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 19 ΜΑΙΟΥ 2009

Κύριε Αρχηγέ,
Κύριοι…

Πριν μερικούς μήνες, συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την ιδρυση της 358 Μοίρας , ως Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, στην αεροπορική βάση Τατοίου.

Ακριβώς πριν 25 χρόνια, ο γνώριμος ήχος των ΑΒ-205, Bell 212, Chinook και του μοναδικού Bell 206, ακούστηκε στο Θριάσιο πεδίο, όταν τα ελικόπτερα της Μοίρας πέταξαν από το Τατοι στην Ελευσίνα και η 358 μετεγκαταστάθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης.

Στις 19 Απριλίου 1989, 20 χρόνια πριν, η 358 μετονομάστηκε από Μοίρα Τακτικών Μεταφορών , σε Μοίρα Έρευνας – Διάσωσης, έχοντας ως κύρια αποστολή την διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας – διάσωσης, σε ειρήνη και πόλεμο, στο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο του FIR Αθηνών και ως δευτερεύουσα αποστολή την εκτέλεση αεροδιακομιδών, και μεταφορών προσωπικού, μέσων και υψηλών προσώπων.

Σήμερα λοιπόν, εορτάζουμε τα 25 χρόνια απο την ίδρυση της 358, την μετεγκατάσταση της στην 112ΠΜ και τα 20 χρόνια από την μετονομασία της.

25 χρόνια προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
25 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας σε κάθε γωνιά της Ελληνικής γης.
25 χρόνια παραμονής σε ετοιμότητα, 365 μέρες τον χρόνο, χωρίς να γνωρίζουμε από γιορτές και σχόλες, από το πρώτο ως το τελευταίο φως της ημέρας, αλλά και κατά την διάρκεια της νύχτας για τα 6 χρόνια που η Μοίρα είχε τα super puma στην δύναμη της, με καλό ή ασχημο καιρό, με ήλιο ή βροχή, επιχειρώντας σε συνθήκες άσχημης ορατοτητας, αποφεύγοντας καταιγίδες προσπαθώντας πάντα να εκπληρώσουμε την αποστολή μας.

25 χρόνια τώρα οι σύγχρονοι Φαέθωνες σώζουν Έλληνες και ξένους ιπταμένους, ναυτικούς, ναυτιλόμενους, ορειβάτες, αποκλεισμένους, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικιας, πράττοντας το ύψιστο αγαθό, την μεγαλύτερη προσφορά που μπορεί κανείς να κάνει σε συνάνθρωπο.. την διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

25 χρόνια τώρα οι σύγχρονοι Φαέθωνες προσγειώνονται σε κάθε απομακρυσμένο Ελληνικό νησί, μεταφέροντας ασθενείς και τραυματίες στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, δείχνοντας έμπρακτα στους ακρίτες μας πως δεν είναι μόνοι στις εσχατιές των ελληνικών θαλασσών.

25 χρόνια τώρα οι σύγχρονοι Φαέθωνες μεταφέρουν με ασφάλεια, σιγουριά, σοβαρότητα και άψογο επαγγελματισμό την πολιτικοστρατιωτικη ηγεσία της χώρας και εκατοντάδες ξένους επισήμους σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλαδας, γνωστό ή άγνωστο, νησί ή βουνό.

Τα πληρώματα της Μοίρας φέρουν βαριά την κληρονομιά που προκύπτει από την πληθώρα των αποστολών των προκατόχων μας.

Οι ιπτάμενοι της Μοίρας ζουν και αναπνέουν με το χαρακτηριστικό ιδίωμα της κατακόρυφης πτήσης, που προκύπτει από την φύση του ελικοπτέρου, αυτής της ατίθασης αλλά μοναδικής πτητικής μηχανής, και μπορούν να υπερηφανεύονται πως έχουν επιχειρήσει σε οποιοδήποτε σημείο του Ελληνικού FIR, πως έχουν μετεωρηθεί ή προσγειωθεί σε κάθε απίθανη γωνιά της Ελληνικής γης και θάλασσας.

Ως Διοικητής της Μοίρας, και μετά από 15 συναπτά έτη που υπηρετώ με τα Ελικόπτερα της, νιώθω ιδιαίτερη υπερηφάνια, τιμή και ξεχωριστή ικανοποίηση καθώς έχω ζήσει ανεπανάληπτες και μοναδικές στιγμές αποκομίζοντας συγκονιστικές εμπειρίες και έντονα συναισθήματα από τις αποστολές που εκτέλεσε η Μοίρα, σε κάθε κομμάτι της πατρίδας μας.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω εκ μέρους του προσωπικού της Μοίρας όλους τους συναδέλφους που τόσα χρόνια υπηρέτησαν στην 358, τους πρώην Διοικητές, Αξιωματικούς Επιχειρήσεων, Αρχιμηχανικούς όλα τα ιπτάμενα πληρώματα και τεχνικούς εδάφους, για την προσφορά τους στην Μοίρα, για την συσσωρευμένη εμπειρία που μας άφησαν, για τις διαδικασίες που μας δίδαξαν. Σε αυτούς οφείλουμε αλλά και αφιερώνουμε την σημερινή τελετή.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό της Μοίρας, για τις υπέροχες προσπάθειες που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια, για την αυταπάρνηση, επαγγελματισμό και αλτρουισμό που επέδειξαν, σώζοντας ανθρώπινες ζωές.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό της Μοίρας Συντήρησης Ελικοπτέρων για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια, για την συμμετοχή τους στις πτήσεις ως πληρώματα αέρος και για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έχουν καταβάλλει ώστε να μας παραδίδουν πάντα αξιόπλοα και ασφαλή Ελικόπτερα, μη λογαριάζοντας κόπωση και ωράρια εργασίας.

Επίσης, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους της 384 ΜΕΔ, και του ΣΕΑΒ, οι οποίοι ήταν μέρος της δικής μας Μοίρας μέχρι το 2006 και μας συνδέουν κοινές αποστολές, κούραση, διασώσεις και εκπαίδευση.

Τέλος, εύχομαι το μέλλον να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες μας, ο επαγγελματισμός μας να βελτιώνεται διαρκώς, οι πτήσεις μας να παραμένουν πάντα ασφαλείς και οι αποστολές μας πάντοτε επιτυχημένες, επιβεβαιώνοντας το λογότυπο της Μοίρας, ότι, “only God has saved more”, “μόνο ο Θεός έχει σώσει περισσότερους”.

Αντισμήναρχος (Ι) Ιωάννης Βαμβάκος
Διοικητής 358 ΜΕΔ