Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Πολεμικής Αεροπορίας με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στον τομέα της Αντιμετώπισης Καταστροφών, η 206 Πτέρυγα Αεροπορικών Υποδομών συμμετέχει από το 2006 με στελέχη της Κινητής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων στη Διαχείριση Κινδύνων, Κρίσεων και την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών “Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Αλλους”. Το πρόγραμμα υλοποιείται από κοινού με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα (ΕΜΑΚ), το Λιμενικό Σώμα, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τη κυβερνητική οργάνωση “Γιατροί Χωρίς Σύνορα”.
Μετά τους σεισμούς, που έπληξαν την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, διαπιστώθηκε από τους αρμόδιους φορείς η αναγκαιότητα ενημέρωσης των ενηλίκων σε τρεις κυρίως παραμέτρους: τις άμεσες και ζωτικές ενέργειες αυτοπροστασίας κατά τη διάρκεια του σεισμού, τη διάσωση παγιδευμένων ατόμων και την παροχή πρώτων βοηθειών. Για το σκοπό αυτό, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι ενήλικες ενημερώνονται (τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά) σχετικά με την αναγνώριση πληγείσας περιοχής, τη διαχείριση σχετικών πληροφοριών, το σχεδιασμό και την προετοιμασία των επιχειρήσεων Αντιμετώπισης Καταστροφών, την ασφάλεια του διασώστη, τις διαδικασίες διάσωσης, τη χρήση διασωστικού εξοπλισμού, την αξιοποίηση των εθελοντών διασωστών και την ομαδοποίηση των θυμάτων στις μαζικές καταστροφές (TRIAGE).
Η εκπαίδευση επίσης περιλαμβάνει την εφαρμογή πρακτικών διαδικασιών απεγκλωβισμού θυμάτων από κτίριο, που έχει επηρεαστεί ή καταρρεύσει λόγω σεισμού. Εφόσον είναι εφικτό και ο Δήμος έχει εξασφαλίσει την κατάλληλη άδεια από την Πολεοδομία, διατίθεται στην ΚΟΜΑΚ κτίσμα κατάλληλο για επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης. Έτσι, με την έναρξη της δεύτερης εκπαιδευτικής ημέρας, αφού γίνει επίδειξη του εξοπλισμού διάσωσης, καταρτίζεται ρεαλιστικό σενάριο διάσωσης. Εν συνεχεία, αφού χωριστούν οι ενήλικες σε ομάδες, αρχίζει η υλοποίηση της άσκησης, όπου οι εκπαιδευόμενοι, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτών της ΚΟΜΑΚ, καλούνται να εφαρμόσουν όλα όσα διδάχτηκαν χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό και τα μηχανήματα διάσωσης. Στο τέλος της άσκησης, οι εκπαιδευόμενοι αξιολογούνται και ακολουθεί επιχειρησιακή απενημέρωση.
Το 2009 η ΚΟΜΑΚ συμμετείχε συνολικά σε 14 αποστολές σε όλη την Ελλάδα στους Δήμους Θερμαϊκού, Επανωμής, Επιδαύρου, Βόλου, Τορώνης, Χαϊδαρίου, Ρεθύμνου, Καρδίτσας, Πύργου, Καλυβίων, Θεσσαλονίκης, Σχηματαρίου, Καλλιθέας και Δύμης.