Τελετή για τον Εορτασμό της 20ης Επετείου Ίδρυσης της 346 Μοίρας

Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στην 110ΠΜ η τελετή για τον εορτασμό της 20ης επετείου από την ίδρυση της 346Μ. Η τελετή έλαβε χώρα μπροστά στο υπόστεγο της Μοίρας και παρευρέθησαν οι διατελέσαντες Διοικητές και Αρχιμηχανικοί της καθώς και οι Διοικητές της 110ΠΜ και 111ΠΜ. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Πατσαντάρας. Το πρόγραμμα περιλάμβανε Επιμνημόσυνη Δέηση για τους πεσόντες Ιπταμένους της Μοίρας, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής από τον Διοικητή της Μοίρας Αντισμήναρχο (Ι) Χρήστο Κακατάτση και ξενάγηση των προσκεκλημένων στους χώρους και τις εγκαταστάσεις της.

Η Μοίρα ιδρύθηκε την 5 Φεβρουαρίου 1990 στην 111 Πτέρυγα Μάχης με αεροσκάφη F-16 C/D Block 30 με πρώτο Μοίραρχο τον Αντισμήναρχο (Ι) Ιωάννη Γιάγκο. Στις 20 Ιουνίου 1997 μετακόμισε στην 110 Πτέρυγα Μάχης από όπου επιχειρεί μέχρι και σήμερα. Έχει διπλό ρόλο εκτελώντας αποστολές αναχαίτισης και βομβαρδισμού, με βαρύτητα στις προσβολές στόχων εδάφους και επιφανείας.

H 346Μ χρησιμοποιεί ως χαρακτηριστικό κλήσης το όνομα του “Ιάσωνα”, του μυθικού ήρωα και αρχηγού της Αργοναυτικής εκστρατείας, η οποία ξεκίνησε από την αρχαία Ιωλκό (τοποθεσία κοντά στην 111ΠΜ όπου ιδρύθηκε η Μοίρα). Στο έμβλημα της απεικονίζεται το Γεράκι και το μυθικό πλοίο Αργώ να επιτίθενται ταυτόχρονα στον φύλακα δράκο του Χρυσόμαλλου Δέρατος.

Η 346Μ, από την ίδρυση της μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Συμμετείχε σε όλες τις εθνικές ασκήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και ήταν η πρώτη Μοίρα της ΠΑ η οποία συμμετείχε στο Tactical Leadership Program (TLP) το έτος 1996.

Με την ευκαιρία της επετείου φιλοτεχνήθηκε το κάθετο σταθερό του υπ’αριθμόν 122 αεροσκάφους της Μοίρας το οποίο ιπτάθηκε σε αναμνηστική πτήση ανά την επικράτεια.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι του εορτασμού της επετείου. Τιμώμενο πρόσωπο ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Πατσαντάρας.

Χαιρετισμός από τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Ιωάννη Πατσαντάρα.

Ημερήσια διαταγή από τον Διοικητή της 346Μ Αντισμήναρχο (Ι) Χρήστο Κακατάτση.