28ος Διεθνής Ιστορικός Υπερμαραθώνιος “ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ” 2010

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε ο διεθνής αγώνας δρόμου “Σπάρταθλον 2010”, στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη απόστασης 246 χιλιομέτρων. Στον αγώνα συμμετείχαν 351 αθλητές και αθλήτριες, από 32 χώρες από τους οποίους τελικά τερμάτισαν οι 128.

Από την Ελλάδα μετείχαν 27 δρομείς. Δεύτερος Έλληνας και δέκατος έβδομος στην συνολική κατάταξη τερμάτισε ο Επισμηναγός (Ι) Δημήτριος Πετρολιάγκης της 112ΠΜ/ΣΜΕΤ με χρόνο 30 ώρες 34 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα. Ο Επισμηναγός (Ι) Πετρολιάγκης είχε συμμετάσχει ξανά στο “Σπάρταθλον” το 2008 και το 2009 όπου τερμάτισε και τις δύο χρονιές πρώτος από τους Έλληνες δρομείς.

Ο αγώνας, ξεκίνησε την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010 και αποτελεί αναβίωση της διαδρομής του αρχαίου Αθηναίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, ο οποίος σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, έφθασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησής του από την Αθήνα προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή Σπαρτιατικών στρατευμάτων για την αντιμετώπιση των Περσών στο Μαραθώνα το 490 π.Χ.

Η ιδέα για τη δημιουργία του αγώνα οφείλεται στον Βρετανό σμήναρχο της RAF John Foden ο οποίος διαβάζοντας τον Ηρόδοτο αναρωτήθηκε για την αλήθεια της εξιστόρησης του κατορθώματος του Φειδιππίδη και μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του της RAF, επίσης δρομείς, στις 8 Οκτωβρίου 1982 δοκίμασε και απέδειξε ότι το εγχείρημα είναι απόλυτα εφικτό. Έτσι την επόμενη χρονιά διοργανώθηκε το Α’ Διεθνές “Σπάρταθλον” και από τότε γίνεται κάθε χρόνο.

Οι δρομείς του ακολουθούν τη διαδρομή που χάραξε ο John Foden και η ομάδα του η οποία θεωρείται, ως η πιθανότερη και η πλησιέστερη της πορείας ακολούθησε ο Φειδιππίδης. Εν συντομία, ο αγγελιοφόρος του Μιλτιάδη, ξεκινώντας από την Αθήνα, πέρασε από την αρχαία Ιερά Οδό μέχρι την Ελευσίνα. Κατόπιν ακολούθησε την Σκυρώνια Οδό, μια στρατιωτική οδό στα Γεράνια Όρη, και έφθασε στα Ίσθμια, τα Εξαμίλια και την Αρχαία Κόρινθο. Από εκεί πέρασε από την Αρχαία Νεμέα και αποφεύγοντας την Επικράτεια του Άργους, προχώρησε προς τον ορεινό όγκο μεταξύ Αργολίδας και Αρκαδίας, αναρριχήθηκε στο Παρθένιο Όρος, και κατεβαίνοντας από το βουνό κατευθύνθηκε προς την Τεγέα και κατόπιν νότια προς τη Σπάρτη.

Οι αθλητές που τερμάτισαν μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα, στην Σπάρτη, έλαβαν ως έπαθλο ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα. Ο τερματισμός αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα αφού το ποσοστό αυτών που τερματίζουν κυμαίνεται από 27% ως 63%.

Στιγμιότυπο από τη διαδρομή “Σπάρταθλον 2010”

Ο Επισμηναγός (Ι) Δημήτριος Πετρολιάγκης με τον βοηθό του, πρωταθλητή μαραθωνοδρόμο κ. Τάκη Σκουλή.

Τρέχοντας προς τη Σπάρτη

Ο Επισμηναγός (Ι) Δημήτριος Πετρολιάγκης λίγο πριν τον τερματισμό στο άγαλμα του Λεωνίδα στην πόλη της Σπάρτης

Ο Επισμηναγός (Ι) Δημήτριος Πετρολιάγκης στο τέρμα του “Σπάρταθλου 2010” με χρόνο 30 ώρες 34 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα

Απονομή κότινου και νερού από τον ποταμό Ευρώτα στον Επισμηναγό (Ι) Δημήτριο Πετρολιάγκη από τον Παναγιώτη Τσιακίρη Πρόεδρο του διοικητικού Συμβουλίου