Διάσωση Ναυαγών

Στις 31 Αυγούστου 2010 και ώρα 13:30 τρεις ναυαγοί οι οποίοι επέβαιναν σε μικρά ταχύπλοα σκάφη τύπου jet ski, περισυνελλέγησαν από το αεροναυαγοσωστικό ελικόπτερο τύπου ΑΒ – 205 της 134 ΣΜ της Σαντορίνης.

Οι διασωθέντες Νεοζηλανδοί, Jeremy Burfoot , Travis Donoghue και ο Κροάτης Ivan Otulic ξεκίνησαν στις 05:00 το πρωί από την Κάρπαθο με σκοπό να φθάσουν στη Σαντορίνη πριν την επερχόμενη καταιγίδα η οποία προσέγγιζε στην περιοχή. Περίπου στις 08:00 και έχοντας διανύσει σχεδόν τη μισή διαδρομή (περίπου 35 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Σαντορίνης) οι καιρικές συνθήκες χειροτέρεψαν με ανέμους έντασης 60-70 χιλιομέτρων την ώρα και κύματα ύψους 3-4 μέτρων.

Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών σημειώθηκαν μηχανικές βλάβες και στα τρία σκάφη με αποτέλεσμα την αδυναμία πλεύσης τους. Μετά από αυτό το γεγονός η ομάδα ενεργοποίησε τις συσκευές εντοπισμού θέσης (personal locater beacons) περιμένοντας βοήθεια.

Σε αναζήτηση των ναυαγών έσπευσε το αεροναυαγοσωστικό ΑΒ-205 της 134 ΣΜ Σαντορίνης καθώς και ένα C-130. Μετά από δύο ώρες ερευνών το ελικόπτερο της ΠΑ εντόπισε τους τρεις άτυχους ναυαγούς τους οποίους περισυνέλλεξε σώους και χωρίς κάποιο σημαντικό τραυματισμό.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Κέντρο Υγείας Σαντορίνης, όπου τους παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες. Ο επικεφαλής της ομάδας Jeremy Burfoot ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές Έρευνας και Διάσωσης καθώς και το προσωπικό του ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας και τις Λιμενικές Αρχές της Σαντορίνης για τον επαγγελματισμό, την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα που επέδειξαν.

Οι τρεις άνδρες εκτελούσαν ταξίδι με τα σκάφη τους από το Λονδίνο στη Νέα Ζηλανδία με σκοπό την αφύπνιση του κόσμου για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Επιχείρηση διάσωσης ναυαγών

Επιχείρηση διάσωσης ναυαγών