Άσκηση CSAR Ελλάδος Ισραήλ

Aπό 11 έως 14 Οκτ 2010 εκτελέστηκε άσκηση Έρευνας-Διάσωσης Μάχης – Combat Search and Rescue (CSAR) στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ. Η άσκηση οργανώθηκε και διεξήχθη από το ΚΕΑΤ με τις κατευθύνσεις και οδηγίες του ΑΤΑ και του ΓΕΑ και με την υποστήριξη της 117ΠΜ.

Στόχος της άσκησης ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού και των δύο χωρών στη σχεδίαση και διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων CSAR οι οποίες σκοπό έχουν την διάσωση και ασφαλή επιστροφή πληρωμάτων τα οποία έχουν πέσει ή καταρριφθεί σε εχθρική περιοχή.

Από την Ελληνική πλευρά συμμετείχαν, ένα ελικόπτερο Έρευνας -Διάσωσης Super Puma, ένα αντιαεροπορικό σύστημα Crotale, έξι μαχητικά αεροσκάφη (F-16, Mirage 2000-5 και F-4E) καθώς και δύο ελικόπτερα Apache από την Αεροπορία Στρατού, ενώ από την Ισραηλινή συμμετείχαν τρία ελικόπτερα Apache μαζί με τρία ελικόπτερα Blackhawk.

Τα σενάρια της άσκησης εκτελέστηκαν στην Βόρεια, Δυτική και Κεντρική Πελοπόννησο καθώς και στο Ιόνιο Πέλαγος, ημέρα και νύχτα. Μικτοί σχηματισμοί ελικοπτέρων εκτέλεσαν αποπροσγειώσεις σε διάφορα σημεία κατά μήκος των σχεδιασθέντων δρομολογίων, αντιμετώπισαν επιθέσεις μαχητικών αεροσκαφών, ενώ εκτέλεσαν προσβολές στόχων εδάφους.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και από τις δύο πλευρές στην ασφάλεια του προσωπικού και των μέσων της άσκησης, μέσω της πιστής τήρησης των κανόνων ασφαλείας πτήσεων και εδάφους, τόσο στη φάση της σχεδίασης όσο και στην φάση της εκτέλεσης.

Άφιξη της Ισραηλινής αποστολής με αεροσκάφος C-130 στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Σχηματισμός Ισραηλινών ελικοπτέρων Black Hawk.

Ελληνικό Apache την ώρα της απογείωσης. (Εσμίας ΕΕΛΜΗ Νικόλαος Ζήρος).

Ισραηλινά και Ελληνικά Apache τροχοδρομούν για απογείωση. (Εσμίας ΕΕΛΜΗ Νικόλαος Ζήρος).

Ελικόπτερο Black Hawk έτοιμο για απογείωση. (Εσμίας ΕΕΛΜΗ Νικόλαος Ζήρος).

Ισραηλινό Black Hawk τροχοδρομώντας για απογείωση. (Εσμίας ΕΕΛΜΗ Νικόλαος Ζήρος).

Ισραηλινό Apache. (Εσμίας ΕΕΛΜΗ Νικόλαος Ζήρος).

Αεροσκάφος F-16 της ΠΑ. (Εσμίας ΕΕΛΜΗ Νικόλαος Ζήρος).

Τροχοδρόμηση αεροσκάφους F-16. (Εσμίας ΕΕΛΜΗ Νικόλαος Ζήρος).

Αεροσκάφος Mirage 2000-5 της ΠΑ. (Εσμίας ΕΕΛΜΗ Νικόλαος Ζήρος).

Εντυπωσιακός σχηματισμός Ελληνικών και Ισραηλινών ελικοπτέρων της άσκησης. (Εσμίας ΕΕΛΜΗ Νικόλαος Ζήρος).

Σχηματισμός Ελληνικών Apache με το ελικόπτερο Έρευνας-Διάσωσης Super Puma. (Εσμίας ΕΕΛΜΗ Νικόλαος Ζήρος).

Ισραηλινό Apache. (Εσμίας ΕΕΛΜΗ Νικόλαος Ζήρος).

Περιμένοντας στην βροχή. Στιγμιότυπο από την Ελληνοισραηλινή άσκηση CSAR που διεξήχθη στην Ανδραβίδα. (Εσμίας ΕΕΛΜΗ Νικόλαος Ζήρος).