Ανέλκυση – Μεταφορά Αεροσκάφους Mirage 2000

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011 και ώρα 20:00, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεταφορά του αεροσκάφους Mirage 2000 το οποίο είχε καταπέσει σε θαλάσσια περιοχή στο Νοτιοδυτικό άκρο της Σάμου στις 9 Ιουνίου.

Η αποστολή ήρθε σε πέρας χάρη στην άψογη συνεργασία της Μοίρας Κινητών Ομάδων της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών με την ομάδα έμπειρων τεχνικών της 114 Πτέρυγας Μάχης καθώς και τα στελέχη του 4ου ΕΤΕΘ του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Επιπλέον συμμετείχαν αφιλοκερδώς οι βαθυδύτες κ. Σπυρίδων Κόλλας και κ. Ανδρέας Ανδρικόπουλος και ο κ. Απόστολος Κυπραίος, με το επαγγελματικό του αλιευτικό σκάφος.

Η επιχείρηση περιελάμβανε τις παρακάτω φάσεις:

  • Εντοπισμός της θέσης του αεροσκάφους με τη χρήση του υποβρύχιου ρομπότ Remotely Operated Underwater Vechicle (ROV) της Κινητής Ομάδα Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ).
  • Ασφάλιση, ανέλκυση και μεταφορά σε ασφαλές βάθος.
  • Ανέλκυση σε πλωτή εξέδρα με χρήση ειδικών φορέων.
  • Εκτέλεση διαδικασιών αντιδιαβρωτικής προστασίας.
  • Φόρτωση στο αρματαγωγό “Ρόδος” του ΠΝ και μεταφορά στην Χαλκίδα από όπου μεταφορτώθηκε σε πλατφόρμα για μεταφορά στην114 ΠΜ.

Τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα ανέλκυσης ήταν: Η διατήρηση της ακεραιότητας του αεροσκάφους κατά την ανέλκυση και τη μεταφορά του, το βάθος της θάλασσας, τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Επιπλέον η οδική μεταφορά του αεροσκάφους στην 114 ΠΜ αποδείχθηκε ιδιαίτερα απαιτητική λόγω του μεγάλου πλάτους του αεροσκάφους και των φυσικών εμποδίων που υπήρχαν στη διαδρομή.

Το αεροσκάφος τοποθετήθηκε στο υπόστεγο της Μοίρας Συντήρησης Βάσης όπου ομάδες τεχνικών θα αξιολογήσουν την κατάσταση της ατράκτου και των επιμέρους συστημάτων του.