Διημερίδα Οδικής Ασφάλειας

Την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε Διημερίδα Oδικής Ασφάλειας στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι, στο πλαίσιο της προσπάθειας πρόληψης και αποφυγής των πάσης φύσεως τροχαίων ατυχημάτων. Η Διημερίδα οργανώθηκε από το Κέντρο Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους (ΚΕΑΠΕ) του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) “Πάνος Μυλωνάς”.

Τη διημερίδα, που στόχο είχε την ενημέρωση και τη διαμόρφωση νοοτροπίας ασφαλούς οδήγησης και συμπεριφοράς, παρακολούθησαν οι μαθητές της Σχολής Ικάρων (ΣΙ), της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), της Σχολής Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) και προσωπικό της Μονάδας.

Την πρώτη ημέρα δόθηκαν διαλέξεις στο αμφιθέατρο της ΣΙ από εκπροσώπους του ΙΟΑΣ και από εκπαιδευτές του Σεμιναρίου Ασφαλούς Οδήγησης Μοτοσικλέτας της ΠΑ.

Τη δεύτερη ημέρα, στο υπόστεγο του Μουσείου της ΠΑ, πραγματοποιήθηκε πρακτική εξάσκηση σε εξομοιωτή οδήγησης και επίδειξη της χρήσης των ζωνών ασφαλείας σε όχημα προσομοίωσης ανατροπής και πρόσκρουσης. Επιπλέον, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν με τη χρήση μασκών προσομοίωσης μειωμένης αίσθησης και αντίληψης, την επίδραση του αλκοόλ καθώς και άλλων περισπαστικών παραγόντων στην ικανότητα οδήγησης.

Παράλληλα με αυτές τις δραστηριότητες λειτούργησαν εργαστήρια μέτρησης αντανακλαστικών, εφαρμογής της μεθοδολογίας Διαχείρισης Ρίσκου στον σχεδιασμό ταξιδίου, ενώ προβλήθηκαν ταινίες σχετικές με την ασφαλή οδήγηση αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας.