Επιμνημόσυνη Δέηση για τον Ανθυπολοχαγό Εμμανουήλ Αργυρόπουλο στο Περιβολάκι Δήμου Λαγκαδά – ΑΤ 039/2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ
Αρ. Ανακ. 039/2013
Αθήνα, 3 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Επιμνημόσυνη Δέηση για τον Ανθυπολοχαγό Εμμανουήλ Αργυρόπουλο στο Περιβολάκι Δήμου Λαγκαδά

Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2013 και ώρα 12:00, θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με το Δήμο Λαγκαδά, επιμνημόσυνη δέηση για τον Ανθυπολοχαγό Εμμανουήλ Αργυρόπουλο στο Περιβολάκι Δήμου Λαγκαδά, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατό του.

Στην τελετή θα παραστεί ο Υπαρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος (Ι) Αθανάσιος Τσαλίκης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου (Ι) Ευάγγελου Τουρνά.

Ζηλωτής της Αεροπορικής ιδέας εγκατέλειψε το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού και επιδόθηκε από το 1911 στην αεροπλοΐα, την οποία σπούδασε στη Γαλλία με δικά του έξοδα. Το 1912 με το δίπλωμα του αεροπόρου επέστρεψε στην Ελλάδα φέρνοντας μαζί του και ιδιόκτητο αεροπλάνο τύπου Nieuport 50 HP.

Ήταν ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος, που πραγματοποίησε στην Ελλάδα επιτυχημένη πτήση στις 8 Φεβρουαρίου 1912.

Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913 κατατάχθηκε στη Στρατιωτική Αεροπορία με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Στις 4 Απριλίου 1913, ενώ εκτελούσε αναγνωριστική πτήση πάνω απ’ το Λαγκαδά, το αεροπλάνο του, ένα Bleriot XI που είχε κατασχεθεί από τον Ελληνικό Στρατό κατά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, κατέπεσε στο έδαφος λόγω μηχανικής βλάβης, με αποτέλεσμα τον ηρωικό θάνατο του χειριστή και του συνεπιβάτη του Μάνου Κωνσταντίνου.