Ετήσιο Σεμινάριο Επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης 2016

Τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης (112ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, η πρώτη φάση του ετήσιου Σεμιναρίου Επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης, για το έτος 2016.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν Ιπτάμενοι από την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, την 359 Μοίρα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών, το 4ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού καθώς και Αξιωματικοί και σπουδαστές της Ακαδημίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), Υποπτέραρχος (Ι) Συμεών Αστρεινίδης και ο Διοικητής της 112ΠΜ, Ταξίαρχος (Ι) Φώτιος Τζάλλας.

Την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016, διεξήχθη στη Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών, στην Αεροπορική Βάση Σέδες, στη Θεσσαλονίκη, η δεύτερη φάση του σεμιναρίου.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν οι Ιπτάμενοι της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης καθώς και προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ παραβρέθηκαν ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Δημοσθένης Αναγνωστάκης και ο Διοικητής της 113 Πτέρυγας Μάχης, Σμήναρχος (Ι) Ζαχαρίας Γρίβας.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από τη ΔΑΥ, στο πλαίσιο προετοιμασίας της πυροσβεστικής περιόδου 2016 και είχε ως αντικείμενο την ανάπτυξη των τακτικών επιχειρήσεων αεροπυρόσβεσης. Στόχος του ήταν η βελτίωση της συνεργασίας και η ανάπτυξη κοινού κώδικα επικοινωνίας, κατά την επιχειρησιακή δράση των εμπλεκόμενων φορέων. Ομιλητές ήταν Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και ο  Dr. Χάρης Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος BEYOND, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα δορυφορικής παρακολούθησης, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, των φυσικών καταστροφών σε ελληνικό έδαφος αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.