Ολοκλήρωση της Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021»

Την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2021», η οποία διεξήχθη από τη Δευτέρα 12 έως και την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν σύνθετες αεροπορικές αποστολές καλύπτοντας όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων (Επιθετικές και Αμυντικές, Συνδρομής σε Χερσαίες και Ναυτικές δυνάμεις, Αποστολές καταστολής/καταστροφής Αεράμυνας, Αναγνώρισης, Επιχειρήσεις Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων και Δυναμικής Στοχοποίησης, προστασίας Στόχων Υψηλής Αξίας και Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης).

Στην άσκηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (F–16, MQ–9, KC–135), τη Γαλλία (RAFALE, M–2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (F – 16), την Ισπανία (F/A–18 HORNET), το Ισραήλ (F–15, F-16) και την Κύπρο (AW-139), συμπληρώνοντας 1320 εξόδους σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, ημέρα και νύχτα, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας των συμμετεχόντων κατά τρόπο ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ασφαλή σε υψηλό ρυθμό μάχης.

Στην άσκηση επίσης συμμετείχε προσωπικό από τον Καναδά (Air Weapon Managers – GCI), καθώς και δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Επιπλέον, συμμετείχαν με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Ιορδανία και η Ρουμανία.