Ολοκλήρωση της Άσκησης «Ramstein Dust II 2021»

Από τη Δευτέρα 12 έως και την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, διεξήχθη, στην Αεροπορική Βάση (Α/Β) Λάρισας, η άσκηση «Ramstein Dust II 2021».

Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση στην προετοιμασία και εκτέλεση μετακίνησης και ανάπτυξης του Deployable Air Command and Control Centre (DACCC) του ΝΑΤΟ από την Α/Β Poggio Renatico της Ιταλίας, καθώς και η πραγματοποίηση Διοίκησης και Ελέγχου μέσω διασύνδεσης και συνεργασίας με τα μέσα Αεράμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Η ΠΑ συμμετείχε με αεροσκάφη F-16 και F-4 και ανάλογο προσωπικό, ενώ οι αποστολές διεξήχθησαν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο με τη συμβολή του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων καθώς και των 1ου και 2ου Αεροπορικού Ελέγχου Μέσων Αεράμυνας – Κέντρου Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, την Τρίτη 20 Απριλίου 2021, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς υποδέχτηκε στην Αεροπορική Βάση (ΑΒ) Λάρισας τον Διοικητή USAFE και Allied Air Command, Πτέραρχο Jeffrey L. Harrigian, παρουσία και του Διοικητή του Deployable Air Command and Control Centre (DACCC) του ΝΑΤΟ, Major General Gabellini Claudio, όπου περιηγήθηκαν στους χώρους ανάπτυξης του NATO Deployable Air Control Center Recognized Air Picture Production Center Sensor Fusion Post (DARS), ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της άσκησης και συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, ο Διοικητής του DACCC, επισκέφθηκε τη 10η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (10η ΜΣΕΠ), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της, Επισμηναγός (ΕΑ) Χαράλαμπος Φιλιππίδης, στο πλαίσιο της άσκησης.