Υπογραφή Μνημονίων Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ της ΕΜΥ και του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Πατρών

Την Παρασκευή 20 και την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, υπεγράφησαν Μνημόνια Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) και εκπροσώπων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι εν λόγω συνεργασίες έχουν σκοπό τη διαμόρφωση κοινών δράσεων για την ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων ερευνητικών δραστηριοτήτων και την προώθηση της χρήσης νέων τεχνολογιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, που προάγουν τους στρατηγικούς στόχους των μερών, μέσα από την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και δυνατοτήτων τους.

Οι θεματικοί τομείς αφορούν, σε θέματα Μετεωρολογίας (με έμφαση στα Ακραία Καιρικά Φαινόμενα), Κλιματολογίας (με έμφαση στην Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα), Περιβάλλοντος (με έμφαση στην ποιότητα αέρα), αριθμητικών Μοντέλων Πρόγνωσης Καιρού και Μεταφοράς Σκόνης, δορυφορικών τεχνολογιών για την παρακολούθηση της Γης, κ.α.

Τα Μνημόνια συνυπέγραψαν ο Διοικητής της ΕΜΥ, Υποπτέραρχος (Ι) Δημήτριος Σιδερίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Έκτορας Νιστατζάκης, η Κοσμητόρισσα της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Χαρά Χαραλάμπους και o Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας.

Μετά το πέρας των τελετών, έγινε ξενάγηση των προσκεκλημένων στους χώρους του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου και της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής, και ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ΕΜΥ, που υλοποιείται την τρέχουσα χρονική περίοδο και θα αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες της.