Σαν Σήμερα στις 30/01/2023

Στις 30 Ιανουαρίου 2023, ο Σμηναγός (Ι) Ευστάθιος Τσιτλακίδης και ο Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης με διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Σμηναγός (Ι) Ευστάθιος Τσιτλακίδης

Γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1991 στο χωριό Γρανίτης, στο Νευροκόπι Δράμας.
Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 2009 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός τον Ιούλιο του 2013.
Υπηρέτησε στην 362 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος και στη συνέχεια στη Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος Εδάφους και στην 338 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού της 117 Πτέρυγας Μάχης.

Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας

Γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1993 στην Τρίπολη.
Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 2011 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός τον Ιούλιο του 2015.
Υπηρέτησε στην 361 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος και στην 362 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος και στη συνέχεια στη Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος Εδάφους και στην 338 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού της 117 Πτέρυγας Μάχης.

Μνημείο Πεσόντων Κατάκολο

Η Πολεμική Αεροπορία ολοκλήρωσε το 2025 την ανέγερση μνημείου στο λιμάνι του Κατάκολου, τιμώντας τη μνήμη των δύο πεσόντων. Αποτελεί μια αποδομημένη εκδοχή του μύθου του Ικάρου, αποτυπώνοντας συμβολικά την άνοδο προς τον ουρανό και την αιωνία μνήμη των πεσόντων.

Αποτελείται από δυο κομμάτια, το φτερό και τον κύλινδρο, τα οποία συνθέτουν μια συμβολική αναπαράσταση της υλικής και της πνευματικής υπόστασης του Ικάρου. Το πραγματικό τμήμα φτερού, τοποθετημένο υπό κλίση, εκφράζει την υλική υπόσταση και την πτώση. Το σύνολο των λεπίδων-φτερών, στερεωμένων πάνω σε έναν κύλινδρο, μια αρχέτυπη εκδοχή της ατράκτου του αεροσκάφους, αποδίδει την πνευματική διάσταση του ικάρου, που ανυψώνεται προς τον ουρανό.

Πάνω από το πραγματικό φτερό βρίσκεται μια φωτιζομένη επιφάνεια από plexiglass, ιδίου σχήματος, με τριγωνικέ οπέ που συμβολίζουν τον θρυμματισμό του. Από τον κύλινδρο, ο οποίος είναι τοποθετημένος υπό κλίση, εκπέμπεται μια ισχυρή ακτίνα φωτός προς τον ουρανό, εκφράζοντας τη μετάβαση από το επίγειο στο ουράνιο. Η ακτίνα αυτή συμβολίζει τη διαρκή σύνδεση εκείνων που μένουν πίσω με αυτούς που τιμούν και θυμούνται. Το βάθρο του μνημείου είναι κατασκευασμένο από σκυρόδεμα, με συμπαγείς, αδρούς όγκους που μεταφέρουν την αίσθηση της σκληρότητας της γης και της τρικυμιώδους θάλασσας.

Η φωτεινή στήλη καθιστά το μνημείο ορατό και κατά τη διάρκεια της νύχτας, λειτουργώντας ως τοπόσημο της περιοχής. Στο μπροστινό μέρος του κυλίνδρου, έχουν διαμορφωθεί δυο φωτεινές εγκοπές, που αναφέρονται συμβολικά στους δυο πεσόντες, αντιπροσωπεύοντας την παρουσία τους στη μνήμη και την αιωνία σύνδεση τους με τον ουρανό.