Συμμετοχή Αρχηγού ΓΕΑ στο Συνέδριο «Next-Generation Air Superiority Conference 2023» – ΑΤ044/2023

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ

Αρ. Ανακ. 044/2023
Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή Αρχηγού ΓΕΑ στο Συνέδριο «Next-Generation Air Superiority Conference 2023»

Από την Τρίτη 17 έως και την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς συμμετείχε στο Συνέδριο «Next-Generation Air Superiority Conference 2023», το οποίο διεξήχθη στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του τόσο σε πάνελ ομιλητών την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, όσο και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τη δεύτερη ημέρα, παρουσίασε τις επιδιώξεις και τον μελλοντικό σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), στο πλαίσιο της απόκτησης της Αεροπορικής Κυριαρχίας και τους τρόπους για την επίτευξή της.

Τόνισε την ακλόνητη δέσμευση της ΠΑ για την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων της, σύμφωνα με τον υφιστάμενο εγκεκριμένο αμυντικό σχεδιασμό. Κυρίαρχο παράγοντα αποτελεί η συνεχής επιδίωξη διεξαγωγής μεγάλων ασκήσεων μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και των στρατηγικών μας εταίρων.

Αναφέρθηκε στη σημασία της αεροπορικής κυριαρχίας τόσο στην ειρηνική περίοδο, όσο και στην περίοδο συγκρούσεων, σε αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις. Ανέλυσε τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η επίτευξή της, συνοψίζοντας ότι η ενίσχυσή της είναι μια συνεχής προσπάθεια που απαιτεί συνδυασμό στρατηγικού σχεδιασμού, επενδύσεων σε τεχνολογικές εξελίξεις και προσωπικό, καθώς και δέσμευση διατήρησης ενός τεχνολογικού πλεονεκτήματος έναντι πιθανών αντιπάλων.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Αρχηγός ΓΕΑ επισκέφθηκε την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, όπου τον υποδέχθηκε η Ελληνική  Στρατιωτική Αποστολή, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Πληρεξούσιο Υπουργό Β΄ της Πρεσβείας, κ. Θεόδωρο Μπιζάκη, όπου συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σμήναρχος (Ι) Σωτήριος Μαγκώτσιος
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ