Μουσείο Σχολής

 Σχολή Ικάρων 

Μενού

Μουσείο Σχολής

« 1952 – Σήμερα

Το Μουσείο της Σχολής Ικάρων ιδρύθηκε το έτος 1960 και έκτοτε λειτουργεί με τη βοήθεια της Διοίκησης και των Ικάρων. Ανακαινίστηκε για πρώτη φορά το 1977, ενώ έλαβε τη σημερινή του μορφή κατά το Ακαδημαϊκό Ετος 1997-98.

Τα εκθέματά του φτάνουν τον αριθμό των 500 και σχετίζονται όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο, με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και την ιστορική της εξέλιξη.

Ξεκινώντας λοιπόν μια σύντομη ξενάγηση, αρχίζουμε από τους Βαλκανικούς Πολέμους, τους δύο Παγκόσμιους καθώς και τον πόλεμο της Κορέας. Το πλούσιο υλικό το οποίο παρατίθεται, συμπληρώνεται από μεγάλο αριθμό μοντέλων όλων των αεροσκαφών, τα οποία υπηρέτησαν ή συνεχίζουν να υπηρετούν τη σύγχρονη Πολεμική Αεροπορία πετώντας και υπερασπίζοντας την Ελληνική Επικράτεια..Τα μοντέλα αυτά είναι φτιαγμένα με την επιμονή και την αγάπη των Ικάρων για το αντικείμενο.

Ξεχωριστή νότα για το Μουσείο της Σχολής Ικάρων αποτελούν οι φόρμες πτήσεως και οι στολές που χρησιμοποιήθηκαν ανά τους καιρούς. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται και οι στολές αλλά και προσωπικά αντικείμενα ενδόδων ηρώων αεροπόρων όπως π.χ. του Μητραλέξη ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας αερομαχίας και αφού του τελείωσαν τα πυρομαχικά, επιτέθηκε με αυταπάρνηση και κατέρριψε ένα Ιταλικό βομβαρδιστικό εμβολίζοντας το ουραίο πτέρωμά του.

Σκόπιμο κρίνεται επίσης να γίνει αναφορά και στη συλλογή αναμνηστικών δώρων τα οποία έχουν δοθεί στη Σχολή μας από ξένες Αεροπορικές Ακαδημίες, διαφόρων χωρών όπως ΗΠΑ, Ιταλίας, Σουηδίας κτλ.

Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι γίνεται διαρκής εμπλουτισμός του Μουσείου με μέριμνα της Διοίκησης και των Ικάρων έτσι ώστε αυτός ο χώρος να παραμένει το στολίδι της Σχολής.

« 1952 – Σήμερα