Έμβλημα
“Γνους Πράττε” (Πιττακού Μυτιληναίου, 650 – 570 π.Χ.)
(Να ενεργείς έχοντας γνώση)
Το σήμα – έμβλημα της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) αποτελείται από σύνθεση απεικονιζόμενη επί ασπίδας.
Το γαλάζιο φόντο και τα φτερά αντιστοιχούν στην Πολεμική Αεροπορία. Το βιβλίο συμβολίζει τη γνώση που αποκτάται από τη μάθηση και η δάδα την αέναη μετάδοσή της. Στο κάτω μέρος απεικονίζονται τα εμβλήματα των τριών Σχολών της ΠΑ, της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, της Σχολής Υπαξιωματικών Διοικητικών και της Σχολής Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων, όπου με τη συνένωσή τους προκύπτει η ΣΜΥΑ. Από αυτήν προέρχονται τρία δυναμικά βέλη που συμβολίζουν τις τρεις κατευθύνσεις εκπαίδευσης που παρέχει η ΣMΥΑ (Τεχνολογικής, Επιχειρησιακής, Διοικητικής & Εφοδιαστικής Υποστήριξης).
Θέση
Βρίσκεται στην Αεροπορική Βάση (ΑΒ) Δεκέλειας, στο Τατόι Αττικής.
Υπαγωγή
Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης
Γενικά
Πρωτοπόροι της ιδέας για την κατάκτηση του αέρα ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες. Στην Αρχαιότητα αφθονούν οι πτήσεις Θεών και Ηρώων. Ο φτεροπόδαρος Ερμής πετούσε συχνότατα, ενώ ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος μπορούν να θεωρηθούν οι πρώτοι μυθικοί Αεροπόροι που πέταξαν με ανθρώπινα μέσα. Με την πρώτη εμφάνιση του αεροπλάνου η χώρα μας ως συνεχιστής της μυθικής πτήσης του Ίκαρου και Δαίδαλου έθεσε πρωταρχικό στόχο την ιδέα της χρησιμοποίησης του αεροσκάφους ως πολεμικό όπλο και δημιούργησε τον κλάδο της Πολεμικής Αεροπορίας στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Χιλιάδες χρόνια αργότερα Έλληνες τεχνικοί, οδηγούμενοι από τις ίδιες ανησυχίες µε αυτές του Δαίδαλου και χωρίς να έχουν αξιόλογη πείρα, συντηρούσαν τα πρωτόγονα Αεροσκάφη της εποχής τους, τα οποία για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία Έλληνες Αεροπόροι χρησιμοποίησαν για πολεμικές αποστολές, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.
Η εξελισσόμενη πορεία του όπλου της Πολεμικής Αεροπορίας σε συνάρτηση με τη ραγδαία τεχνολογική πρόοδο, την επέκταση της Διοικητικής υποστήριξης, επέβαλε τη δημιουργία των τριών σχολών ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ.
Αποστολή
Η Σχολή έχει ως αποστολή να παράγει, μετά από κατάλληλη εκπαίδευση, άνδρες και γυναίκες μόνιμους Υπαξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, με άρτια στρατιωτική αγωγή και επαγγελματική κατάρτιση, για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών της.
Οργάνωση
Η οργάνωση και η λειτουργία της ΣΜΥΑ διέπεται από τον Κανονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας (ΚΠΑ Δ-118/ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017).
Οι πρώτοι σπουδαστές της ΣΜΥΑ εισάγονται το ακαδημαϊκό έτος 2017 – 2018, οπότε παύει η εισαγωγή σπουδαστών στη ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ.