Αποστολή της ΠΑ είναι η άρτια οργάνωση, εξοπλισμός και εκπαίδευση του προσωπικού
με σκοπό την ανάπτυξη Αεροπορικής Ισχύος, ικανής να συμβάλλει στην «ΑΠΟΤΡΟΠΗ», να διεξάγει άμεσα εντατικές και παρατεταμένες αεροπορικές επιχειρήσεις για την απόκτηση και διατήρηση αεροπορικής υπεροχής, να διασφαλίζει την αεράμυνα της χώρας, να παρέχει αεροπορική
προστασία και υποστήριξη στις επιχειρήσεις των άλλων Κλάδων των ΕΔ, ώστε να συνεισφέρει στην επίτευξη των εθνικών στόχων.
Επιπλέον, η ΠΑ κατά την περίοδο της ειρήνης συμμετέχει:
- Στην Πολιτική Σχεδίαση για αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και εκτελεί σημαντικό έργο επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, εκτελώντας:
- Αποστολές Aεροπυρόσβεσης, συνδράμοντας από αέρος στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.
- Αποστολές Έρευνας – Διάσωσης σε συνεργασία με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
- Αποστολές Aεροδιακομιδών ασθενών και μοσχευμάτων επ’ ωφελεία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).
- Αποστολές απεγκλωβισμού, μεταφοράς υλικών, τροφίμων κ.ά. σε περιπτώσεις φυσικών και άλλου είδους καταστροφών, όπου αυτό απαιτηθεί, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
- Σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στα πλαίσια αποφάσεων του ΟΗΕ με σκοπό τη συμβολή στη διατήρηση της Διεθνούς Ειρήνης και Ασφάλειας.
Βασικό Δόγμα Πολεμικής Αεροπορίας
Αεροπυρόσβεση
Η ΠΑ, διαθέτοντας ένα στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών αποτελούμενο από CL-415, CL-215 και PZL M-18B, συμμετέχει κάθε χρόνο, ενεργά στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.
Από την έναρξη της πυροσβεστικής περιόδου την 1η Μαΐου μέχρι και το πέρας της, την 31 Οκτωβρίου, τα αεροσκάφη της ΠΑ επιχειρούν από τις μητρικές Μονάδες ή από καθορισμένα αεροδρόμια διασποράς όπου μετασταθμεύουν προκειμένου να βρεθούν έγκαιρα σε εστίες πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια και σύμφωνα με το σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα πληρώματά τους βρίσκονται σε ετοιμότητα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.
Παράλληλα, εκτελούνται πτήσεις περιπολίας και δασοεπιτήρησης πάνω από όλη τη χώρα για τον έγκαιρο εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς, από πυροσβεστικά αλλά και από άλλα αεροσκάφη της ΠΑ (εκπαιδευτικά κλπ), ενώ τα αεροσκάφη που εκτελούν τις διάφορες αποστολές τους, ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές στην περίπτωση εντοπισμού κάποιας εστίας πυρκαγιάς. Αυτό εξασφαλίζει την έγκαιρη προειδοποίηση και την άμεση επέμβαση από τις επίγειες αλλά και τις εναέριες δυνάμεις συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά στην προστασία του φυσικού μας πλούτου.
Επιπλέον, η ΠΑ διαθέτει προσωπικό και μέσα με σκοπό την επιτήρηση περιοχών (περιπολίες) που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών ενώ παρέχει εξειδικευμένα στελέχη και υλικά στις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις όπου και όποτε υπάρχει ανάγκη.
Έρευνα και Διάσωση
Σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν. 211/1947 «Κύρωση της Σύμβασης του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας-International Civil Aviation Organization (ICAO)», η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση παροχής υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης Ε-Δ – Search & Rescue (SAR) των Ιπτάμενων πληρωμάτων και επιβατών που βρίσκονται σε κίνδυνο ή χρειάζονται άμεση βοήθεια στην περιοχή ευθύνης του FIR Αθηνών.
Σε περίπτωση αεροπορικού ατυχήματος, η ΠΑ έχει την ευθύνη και τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες Ε-Δ των Ιπτάμενων πληρωμάτων που βρίσκονται σε κίνδυνο ή χρειάζονται άμεση βοήθεια. Για το σκοπό αυτό διαθέτει ελικόπτερα AS-332C1 Super Puma και ΑΒ-205. Επιπλέον, τα ελικόπτερα Super Puma σε συνεργασία με τα στελέχη της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, δύνανται να εκτελέσουν αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης-Combat Search & Rescue (CSAR) Ιπτάμενων πληρωμάτων που βρίσκονται σε εχθρικό έδαφος.
Παράλληλα με τις αποστολές αυτές και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το Λιμενικό Σώμα, τα ελικόπτερα της ΠΑ παρέχουν υπηρεσίες εντοπισμού και διάσωσης ατόμων που κινδυνεύουν στη θάλασσα ή ατόμων, που βρίσκονται σε κίνδυνο μετά από αεροπορικό ατύχημα στην περιοχή ευθύνης του ΕΚΣΕΔ, η οποία ταυτίζεται με το FIR Αθηνών. Επιπλέον, τα μέσα της ΠΑ συμμετέχουν σε αποστολές παροχής βοήθειας σε άτομα των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο, σε περιστατικά που δεν σχετίζονται με ναυτική ή αεροπορική έρευνα ή διάσωση.
Τον συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικό Σώμα, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας) και εναέριων μέσων που καλούνται σε περίπτωση αεροπορικού ή ναυτικού ατυχήματος, αναζήτησης αγνοουμένων κλπ. αναλαμβάνει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης/Αεροπορικός Τομέας (ΕΚΣΕΔ/ΑΤ) αρμοδιότητας της ΠΑ.
Για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής Έ-Δ είναι αναπτυγμένα σε επιλεγμένα σημεία της χώρας κλιμάκια, τα οποία βρίσκονται σε εικοσιτετράωρη ετοιμότητα, 365 μέρες το χρόνο. Στις επιχειρήσεις Ε-Δ εκτός από τα διαθέσιμα ελικόπτερα της ΠΑ, συμμετέχουν και αεροσκάφη C-130, C-27J, CL-215 και CL-415.
Αεροδιακομιδές
Σημαντικότατη προσφορά της ΠΑ στο κοινωνικό σύνολο είναι οι αεροδιακομιδές υγείας, στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, από απομακρυσμένες ή αποκλεισμένες περιοχές, από ακριτικά νησιά ή ακόμη και από πλοία, ασθενών ή τραυματιών που έχουν ανάγκη άμεσης ιατρικής βοήθειας, με τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που διαθέτει. Επιπλέον, τα μέσα της ΠΑ εκτελούν και επείγουσες αερομεταφορές μοσχευμάτων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Η αποστολή αυτή έχει ανατεθεί με Απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΦΕΚ 746Β/2 Ιουν 05), στον Αρχηγό της ΠΑ επ’ωφελεία του ΕΚΑΒ. Το έργο αυτό, εκτελείται κατ’αρχήν με μέσα της ΠΑ και όταν απαιτείται με πτητικά μέσα που ανήκουν σε Μονάδες που υπάγονται στην επιχειρησιακή Διοίκηση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Η ΠΑ τηρεί σε ετοιμότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, 365 ημέρες το χρόνο, ελικόπτερα Α-109 και Super Puma καθώς και αεροσκάφη C-130 και C-27J, ενώ στις πτήσεις αυτές, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΚΑΒ συνοδεύει τους ασθενείς.