Το παρόν αποτελεί αναδημοσίευση από το
HELLENIC AIR FORCE Yearbook (HAFy 2007/B)
του Αντωνίου Τσαγκαράτου
εκδότη του HELLENIC AIR FORCE Yearbook (HAFy)
Η σύλληψη του κατάλληλου συμβολισμού που βρίσκεται πίσω από κάθε προσπάθεια επετειακής διακόσμησης ενός αεροσκάφους αποτελεί υψηλή πρόκληση για κάθε αεροπορική δύναμη και ειδικότερα για εκείνους που εμπλέκονται άμεσα σε ένα τέτοιο project. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι μέσα από τη διακόσμηση του C-130H Hercules αυτού του αφιερώματος, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συναντά την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία με έναν τρόπο μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια διακόσμηση που, ξεφεύγοντας από σύγχρονες τάσεις και επαναλαμβανόμενες εικαστικές προσεγγίσεις στον χώρο της Αεροπορίας, έρχεται να αποδείξει την αέναη αξία που συνοδεύει κάθε τι το κλασσικό, το αγνό, το απέριττο. Η επετειακή διακόσμηση αυτού του αεροσκάφους έρχεται να δώσει δύναμη στην ίδια την έννοια Ελλάδα. Μέσα από αυτή τη σύζευξη του μυθικού Ηρακλή με τους σύγχρονους απογόνους του μυθικού Iκάρου, γεννήθηκε ένα μοναδικό αεροπλάνο στα παγκόσμια χρονικά, το όνομα του οποίου συνάντησε τη μορφή του αναδόχου του και οι δύο μαζί συνάντησαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο ΗΡΑΚΛΗΣ 752 και ο κόσμος υποκλίθηκε στη δύναμη και το μεγαλείο του! Τώρα, όπως και τότε!
Η εφαρμογή ειδικών-επετειακών διακόσμων σε στρατιωτικά αεροσκάφη αποτελεί μια πρακτική που διεθνώς εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και αρκετές δεκαετίες από πολλές αεροπορικές δυνάμεις. Στην Ελλάδα τα πρώτα δείγματα εφαρμογής τους ξεκίνησαν πριν από 15 περίπου χρόνια, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει από την πλευρά της ΠΑ ορισμένες πολύ αξιόλογες κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή που τιμά την ιστορία της και αναγνωρίζει τους κόπους και τις θυσίες των στελεχών της. Aποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι η δημιουργία ορισμένων εξαίρετων ιπτάμενων έργων τέχνης!
Το πλέον πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα στους κόλπους της Ελληνικής Αεροπορίας γεννήθηκε στα μέσα του 2007 στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και συγκεκριμένα στους χώρους της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ) Ηρακλής. Εκεί, η αγάπη των στελεχών της για την αεροπορική ιδέα, την Ελλάδα και την ιστορία μας δημιούργησε ένα επιβλητικό, ιπτάμενο έργο τέχνης, αλλιώτικο από οτιδήποτε άλλο πέταξε ποτέ στους ελληνικούς ουρανούς. Οι πολλές ιδιαιτερότητες, οι δυσκολίες του εγχειρήματος αλλά και το αποτέλεσμα που τελικά πέτυχε σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή η προσπάθεια, έτσι όπως αναλυτικά παρουσιάζονται στη συνέχεια, καθιστούν σαφές ότι οι σύγχρονοι απόγονοι του μυθικού Ηρακλή συνεχίζουν και σήμερα την παράδοση και τη βαριά κληρονομιά του ονόματός τους, πραγματοποιώντας τους δικούς τους, καίτοι άγνωστους, άθλους.
Διαβάζοντας το αφιέρωμα αυτό ο αναγνώστης θα διαπιστώσει πολύ γρήγορα ότι η υλοποίηση της διακόσμησης του συγκεκριμένου επετειακού αεροσκάφους απετέλεσε αναμφίβολα έναν άθλο για τα στελέχη της 356 ΜΤΜ. Έναν άθλο που δεν είναι απαραίτητα μεγαλύτερος ή μικρότερος σε σπουδαιότητα από τους άλλους άθλους που το προσωπικό της Μοίρας καθημερινά πλην όμως αθέατα επιτυγχάνει στο πλαίσιο υλοποίησης της επιχειρησιακής του αποστολής. Πρόκειται απλά για έναν διαφορετικό από τα συνηθισμένα άθλο, που όμως βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με την ίδια την παράδοση της 356 ΜΤΜ.