Αρχική Οργανωτική Δομή Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας 110 Πτέρυγα Μάχης 390 Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών
390 Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών
Έμβλημα
“Τα πάντα οράν”
(Τα πάντα βλέπω)
Στο έμβλημα εικονίζεται σε γαλάζιο φόντο, το Α/Φ τού Συστήματος να ίπταται πάνω από την ελληνική επικράτεια και να παρατηρεί διάφορες περιοχές της. Επίσης, διακρίνεται και ο στόχος της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το ρητό «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΡΑΝ» προέρχεται από τα «Απομνημονεύματα» (Κεφάλαιο Δ, 18-19) του Ξενοφώντος. Σημαίνει «Τα πάντα βλέπω».Το συγκεκριμένο ρητό εκφράζει απόλυτα την φιλοσοφία και το επιχειρησιακό πνεύμα της Μ.ΜΕΑΦ.
Xαρακτηριστικό Kλήσης: ΑΧΕΡΩΝ
Θέση
110 Πτέρυγα Μάχης – Αεροπορική Βάση Λάρισας
Έτος Συγκρότησης
2003
Υπαγωγή
110 Πτέρυγα Μάχης
Αποστολή
Αποστολή της Μοίρας ΜΕΑ/Φ είναι η άρτια οργάνωση, εκπαίδευση και αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων που της έχουν διατεθεί, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η διατήρηση ετοιμότητας, για εκτέλεση επιχειρήσεων τακτικής αναγνώρισης όψεως, ημέρα και νύχτα, σύμφωνα με τα Εθνικά Σχέδια και τις Διαταγές των προϊστάμενων κλιμακίων.
Αεροσκάφη που υπηρέτησαν
Πήγασος Ι
Αεροσκάφη που υπηρετούν
- Πήγασος ΙΙ Block I
- HERON I
Ιστορία
Η Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Μ.ΜΕΑ/Φ), αποτελεί την πρώτη Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Αρχικά, συγκροτήθηκε ως Σμήνος, με απόφαση του ΑΑΣ, τον Ιανουάριου του 2003. Έδρα του Σμήνους ορίστηκε η 131 Σμηναρχία Μάχης, στο Άκτιο, και ως Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (ΜΕΑ) χρησιμοποιήθηκε το «ΠΗΓΑΣΟΣ Ι».
Τον Μάιο του 2005 άρχισε η προσπάθεια για την κατασκευή του «ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ», με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου UAV κατηγορίας MALE (Medium Altitude Long Endurance).
Τον Δεκέμβριου του 2008 το Σμήνος οργανώθηκε σε Μοίρα Αεροσκαφών με την ονομασία Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Μ.ΜΕΑ/Φ).
Τον Αυγούστου του 2017, η Μ.ΜΕΑ/Φ μεταφέρθηκε από το αεροδρόμιο Ακτίου στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας.
Τον Ιούνιο του 2021, η Μοίρα εξοπλίστηκε με μη επανδρωμένα Αεροσκάφη τύπου HERON I κατηγορίας MALE.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Μοίρα μετονομάστηκε σε 390Μ.ΜΕΑ/Φ αντανακλώντας τον ιδιαίτερα αυξημένο επιχειρησιακό ρόλο της με αποστολές σε όλο το FIR Αθηνών.
Η 390Μ.ΜΕΑ/Φ επιχειρεί καλύπτοντας όλο το εύρος των απαιτήσεων που προκύπτουν από την αποστολή της.