3η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης

3η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης

3η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης

Έμβλημα

ΝΟΥΝ ΧΡΗ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗΝ ΕΧΕΙΝ

Σημαίνει ότι πρέπει οι φύλακες (οι φρουροί, οι επαγρυπνούντες) να ενεργούν με σύνεση.

(Ιφιγένεια εν Αυλίδι, στίχος 374 Ευριπίδης).

Παράσταση: Απεικονίζεται η χιονισμένη κορυφή του όρους Βέρνον (Βίτσι) όπου βρίσκεται το Radar της Μονάδας ως επίσης το Δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας και η προτομή του Μ. Αλεξάνδρου, σύμβολα της Μακεδονίας.

Θέση

Βρίσκεται στο Βίτσι, στα σύνορα των νομών Φλώρινας και Καστοριάς.

Έτος Συγκρότησης

1960

Υπαγωγή

Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας

Αποστολή

Η 3η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (3η ΜΣΕΠ) έχει ως αποστολή την άρτια οργάνωση και την κάλλιστη αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων που της έχουν διατεθεί, προκειμένου να συμβάλλει στην άριστη υλοποίηση της αποστολής του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ), στο μέτρο των δυνατοτήτων της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της εκχωρούνται.

Ιστορία

Το 1967 ξεκινάει η λειτουργία της Μονάδος, με αποστολή την επιτήρηση του εναέριου χώρου και την παροχή πληροφοριών έγκαιρης προειδοποίησης στις Αρχές του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια του συστήματος E/W του SACEUR.

Το 1973 στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του ενοποιημένου συστήματος Αεράμυνας του ΝΑΤΟ, πραγματοποιείται η μετάπτωση της λειτουργίας της Μονάδας στο νέο πρότυπο λειτουργίας Μονάδων Radar του NATO, NADGE (NATO Air Defence Ground Enviroment), με κύριο χαρακτηριστικό την σημαντική βελτίωση της λειτουργίας στους τομείς Επιτήρησης, Διευκρίνησης και Ελέγχου Αεροσκαφών.

Tο 1982 η Μονάδα μετονομάζεται σε 3η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (3η ΜΣΕΠ).

Το 1995, στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του συστήματος αεράμυνας του ΝΑΤΟ τίθεται σε επιχειρησιακή λειτουργία νέο τριών διαστάσεων (3D) Radar.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • Διεύθυνση: 3η ΜΣΕΠ, ΣΤΓ 1006
  • Τηλ. Κέντρο: 24670-29496, 24670-86697, 24670-82479
  • FAX: 24670-29456
  • Υπασπιστήριο – Δημόσιες Σχέσεις: (Εσωτερικό) 5001