Αρχείο
Την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2021», η οποία διεξήχθη από τη Δευτέρα 12 έως και την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν σύνθετες αεροπορικές αποστολές καλύπτοντας όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων (Επιθετικές και Αμυντικές, Συνδρομής σε Χερσαίες και Ναυτικές δυνάμεις, Αποστολές καταστολής/καταστροφής Αεράμυνας, Αναγνώρισης, Επιχειρήσεις Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων και Δυναμικής Στοχοποίησης, προστασίας Στόχων Υψηλής Αξίας και Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης).
Στην άσκηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (F–16, MQ–9, KC–135), τη Γαλλία (RAFALE, M–2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (F – 16), την Ισπανία (F/A–18 HORNET), το Ισραήλ (F–15, F-16) και την Κύπρο (AW-139), συμπληρώνοντας 1320 εξόδους σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, ημέρα και νύχτα, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας των συμμετεχόντων κατά τρόπο ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ασφαλή σε υψηλό ρυθμό μάχης.
Στην άσκηση επίσης συμμετείχε προσωπικό από τον Καναδά (Air Weapon Managers – GCI), καθώς και δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Επιπλέον, συμμετείχαν με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Ιορδανία και η Ρουμανία.
Η Άσκηση ξεκίνησε τη Δευτέρα 1 και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν σύνθετες αεροπορικές αποστολές (προσβολές επίγειων στόχων, στόχων επιφανείας, καταστολής/καταστροφής εχθρικής Αεράμυνας, καθώς και Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης) και το πτητικό έργο ανήλθε στις 863 εξόδους, σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, ημέρα και νύχτα, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας των συμμετεχόντων κατά τρόπο ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ασφαλή σε έναν ρυθμό μάχης.
Στην άσκηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία και το Ισραήλ, καθώς και δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Επιπλέον, συμμετείχαν με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιορδανία, ο Καναδάς, η Κροατία και η Ρουμανία.
Η Άσκηση ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν σύνθετες αεροπορικές αποστολές (προσβολές επίγειων στόχων, στόχων επιφανείας, καταστολής/καταστροφής εχθρικής Αεράμυνας, καθώς και Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης), σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, ημέρα και νύχτα, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας των συμμετεχόντων κατά τρόπο ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ασφαλή σε έναν ρυθμό μάχης.
Στην άσκηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, το Κράτος του Ισραήλ και την Κύπρο, καθώς και δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.
Η Άσκηση ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου 2017 με τη στελέχωση του WHITE CELL και ολοκληρώθηκε στις 06 Απριλίου 2017, με την παρουσίαση της αρχικής απενημέρωσης.
Πέραν των Ελληνικών Αεροπορικών Δυνάμεων, στην Άσκηση συμμετείχαν μαχητικά των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιταλικής Αεροπορίας καθώς και κλιμάκιο Μοίρας AWACS του ΝΑΤΟ.
Επίσης σε ρόλο JTAC συμμετείχε προσωπικό των Ελληνικών και Ιταλικών Ειδικών Δυνάμεων καθώς και προσωπικό της ASOS της USAF.
Το πτητικό έργο της Άσκησης ανήλθε στις 989 εξόδους Α/Φ.
Η Άσκηση ξεκίνησε στις 01 Απριλίου 2016 με τη στελέχωση του WHITE CELL και ολοκληρώθηκε στις 14 Απριλίου 2016, με την παρουσίαση της αρχικής απενημέρωσης.
Πέραν των Ελληνικών Αεροπορικών Δυνάμεων, στην Άσκηση συμμετείχαν μαχητικά των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, κλιμάκιο Μοίρας AWACS του ΝΑΤΟ.
Επίσης σε ρόλο JTAC συμμετείχε προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων (SOF), του Σχολείου Επιχειρήσεων Αέρος – Εδάφους (AGOS) του ΝΑΤΟ και της 4TH ASOG της USAFE.
Το πτητικό έργο της Άσκησης ανήλθε στις 1020 εξόδους Α/Φ.
Η Άσκηση ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου 2015 με τη στελέχωση του WHITE CELL και ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου 2015, με την παρουσίαση της αρχικής απενημέρωσης.
Το πτητικό έργο της Άσκησης ανήλθε στις 883 εξόδους Α/Φ.
Για πρώτη φορά στην Άσκηση, συμμετέχουν και Αεροπορικές Δυνάμεις ξένων χωρών:
- Κλιμάκιο της Ισραηλινής Αεροπορίας (IAF) με δώδεκα Α/Φ F-16D, καθώς και
- Διμοιρία Ειδικών Δυνάμεων (SOF) της USAFE ως JTAC.
Η Άσκηση ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 2014 με τη στελέχωση του WHITE CELL και ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου 2014, με την παρουσίαση της αρχικής απενημέρωσης.
Το πτητικό έργο της Άσκησης ανήλθε στις 797 εξόδους Α/Φ.
Η Άσκηση ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 2014 με τη στελέχωση του WHITE CELL και ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου 2014, με την παρουσίαση της αρχικής απενημέρωσης.
Το πτητικό έργο της Άσκησης ανήλθε στις 797 εξόδους Α/Φ.