Μενού
More
  Μενού

   

  Ηνίοχος 2023

  Την Πέμπτη, 4 Μαΐου 2023, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2023», η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023.

  Η κύρια Μονάδα φιλοξενίας της Άσκησης ήταν η Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, από όπου επιχειρούσαν σχεδόν το σύνολο των μαχητικών αεροσκαφών των ξένων αποστολών καθώς και η πλειοψηφία των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

  Στον «Ηνίοχο 2023» συμμετείχαν συνολικά 12 χώρες, ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχών από το 2015 που ο «Ηνίοχος» οργανώνεται ως πολυεθνική άσκηση. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν η Γαλλία με αεροσκάφη Rafale, οι ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16, μηΕΑ MQ-9 και JTACs, η Ινδία με αεροσκάφη Su-30, η Ιορδανία με αεροσκάφη F-16, η Ισπανία με αεροσκάφη EF-18, η Ιταλία με αεροσκάφη Tornado, η Κύπρος με ελικόπτερο AW-139 και JTACs, η Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη F-15, η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9 και JTACs, η Αυστρία με προσωπικό Πληροφοριών και ο Καναδάς με Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

  Η ΠΑ συμμετείχε με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, συμπεριλαμβανομένων και των νεοαποκτηθέντων Rafale, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Επίσης, στον «Ηνίοχο 2023» συμμετείχαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνέδραμαν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του Ελλαδικού χώρου.

  Κατά τη διάρκεια της άσκησης «Ηνίοχος 2023» εκτελέστηκαν όλα τα είδη των αεροπορικών αποστολών, υπό ένα έντονο ρυθμό μάχης, ημέρα και νύχτα, καλύπτοντας το σύνολο των σύγχρονων αεροπορικών επιχειρήσεων σε σειρά πολύπλοκων σεναρίων υψηλού ρεαλισμού.

  Στον «Ηνίοχο 2023» εκτελέστηκε για πρώτη φορά αριθμός αποστολών με τη χρήση Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο.

  Τις δραστηριότητες της άσκησης παρακολούθησαν επίσης αντιπροσωπείες από τη Γερμανία, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Μπαχρέιν και τη Σλοβακία.


  Ηνίοχος 2022

  Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2022», η οποία διεξήχθη από τη Δευτέρα 28 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

  Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν σύνθετες αεροπορικές αποστολές καλύπτοντας όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων (Επιθετικές και Αμυντικές, Συνδρομής σε Χερσαίες και Ναυτικές δυνάμεις, Αποστολές καταστολής/καταστροφής Αεράμυνας, Αναγνώρισης, Επιχειρήσεις Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων και Δυναμικής Στοχοποίησης, προστασίας Στόχων Υψηλής Αξίας και Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης) σε ένα δυναμικό και ρεαλιστικό περιβάλλον μάχης.

  Στην άσκηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας αλλά και από τη Γαλλία (Rafale και AEW), τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (F–16και MQ–9), το Ισραήλ (F-16, G-550 και B-707), την Ιταλία (Tornado), την Κύπρο (AW-139) και τη Σλοβενία (PC-9), συμπληρώνοντας 1038 εξόδους σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, ημέρα και νύχτα, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας των συμμετεχόντων κατά τρόπο ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ασφαλή σε υψηλό ρυθμό μάχης.

  Στην άσκηση επίσης συμμετείχαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και προσωπικό από την Αλβανία, την Αίγυπτο, την Αυστρία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, τον Καναδά, την Κροατία, το Κουβέιτ, το Μαρόκο και τη Σαουδική Αραβία.


  Ηνίοχος 2021

  Την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2021», η οποία διεξήχθη από τη Δευτέρα 12 έως και την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

  Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν σύνθετες αεροπορικές αποστολές καλύπτοντας όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων (Επιθετικές και Αμυντικές, Συνδρομής σε Χερσαίες και Ναυτικές δυνάμεις, Αποστολές καταστολής/καταστροφής Αεράμυνας, Αναγνώρισης, Επιχειρήσεις Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων και Δυναμικής Στοχοποίησης, προστασίας Στόχων Υψηλής Αξίας και Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης).

  Στην άσκηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (F–16, MQ–9, KC–135), τη Γαλλία (RAFALE, M–2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (F – 16), την Ισπανία (F/A–18 HORNET), το Ισραήλ (F–15, F-16) και την Κύπρο (AW-139), συμπληρώνοντας 1320 εξόδους σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, ημέρα και νύχτα, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας των συμμετεχόντων κατά τρόπο ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ασφαλή σε υψηλό ρυθμό μάχης.

  Στην άσκηση επίσης συμμετείχε προσωπικό από τον Καναδά (Air Weapon Managers – GCI), καθώς και δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Επιπλέον, συμμετείχαν με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Ιορδανία και η Ρουμανία.


  Iniochos-teliko

  Ηνίοχος 2019

  Η Άσκηση ξεκίνησε τη Δευτέρα 1 και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

  Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν σύνθετες αεροπορικές αποστολές (προσβολές επίγειων στόχων, στόχων επιφανείας, καταστολής/καταστροφής εχθρικής Αεράμυνας, καθώς και Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης) και το πτητικό έργο ανήλθε στις 863 εξόδους, σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, ημέρα και νύχτα, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας των συμμετεχόντων κατά τρόπο ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ασφαλή σε έναν ρυθμό μάχης.

  Στην άσκηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία και το Ισραήλ, καθώς και δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Επιπλέον, συμμετείχαν με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιορδανία, ο Καναδάς, η Κροατία και η Ρουμανία.


  Ηνίοχος 2018

  Ηνίοχος 2018

  Η Άσκηση ξεκίνησε τη Δευτέρα 12  και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

  Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν σύνθετες αεροπορικές αποστολές (προσβολές επίγειων στόχων, στόχων επιφανείας, καταστολής/καταστροφής εχθρικής Αεράμυνας, καθώς και Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης), σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, ημέρα και νύχτα, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας των συμμετεχόντων κατά τρόπο ουσιαστικό, αποτελεσματικό και ασφαλή σε έναν ρυθμό μάχης.

  Στην άσκηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, το Κράτος του Ισραήλ και την Κύπρο, καθώς και δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.


  Ηνίοχος 2017

  Ηνίοχος 2017

  Η Άσκηση ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου 2017 με τη στελέχωση του WHITE CELL και ολοκληρώθηκε στις 06 Απριλίου 2017, με την παρουσίαση της αρχικής απενημέρωσης.

  Πέραν των Ελληνικών Αεροπορικών Δυνάμεων, στην Άσκηση συμμετείχαν μαχητικά των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιταλικής Αεροπορίας καθώς και κλιμάκιο Μοίρας AWACS του ΝΑΤΟ.

  Επίσης σε ρόλο JTAC συμμετείχε προσωπικό των Ελληνικών και Ιταλικών Ειδικών Δυνάμεων καθώς και προσωπικό της ASOS της USAF.

  Το πτητικό έργο της Άσκησης ανήλθε στις 989 εξόδους Α/Φ.


  Ηνίοχος 2016

  Ηνίοχος 2016

  Η Άσκηση ξεκίνησε στις 01 Απριλίου 2016 με τη στελέχωση του WHITE CELL και ολοκληρώθηκε στις 14 Απριλίου 2016,  με την παρουσίαση της αρχικής απενημέρωσης.

  Πέραν των Ελληνικών Αεροπορικών Δυνάμεων, στην Άσκηση συμμετείχαν μαχητικά των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, κλιμάκιο Μοίρας AWACS του ΝΑΤΟ.

  Επίσης σε ρόλο JTAC συμμετείχε προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων (SOF), του Σχολείου Επιχειρήσεων Αέρος – Εδάφους (AGOS) του ΝΑΤΟ και της 4TH ASOG της USAFE.

  Το πτητικό έργο της Άσκησης ανήλθε στις 1020 εξόδους Α/Φ.


  Ηνίοχος 2015

  Ηνίοχος 2015

  Η Άσκηση ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου 2015 με τη στελέχωση του WHITE CELL και ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου 2015, με την παρουσίαση της αρχικής απενημέρωσης.

  Το πτητικό έργο της Άσκησης ανήλθε στις 883 εξόδους Α/Φ.

  Για πρώτη φορά στην Άσκηση, συμμετέχουν και Αεροπορικές Δυνάμεις ξένων χωρών:

  • Κλιμάκιο της Ισραηλινής Αεροπορίας (IAF) με δώδεκα Α/Φ F-16D, καθώς και
  • Διμοιρία Ειδικών Δυνάμεων (SOF) της USAFE ως JTAC.

  Η Άσκηση ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 2014 με τη στελέχωση του WHITE CELL και ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου 2014, με την παρουσίαση της αρχικής απενημέρωσης.

  Το πτητικό έργο της Άσκησης ανήλθε στις 797 εξόδους Α/Φ.


  Ηνίοχος 2014

  Ηνίοχος 2014

  Η Άσκηση ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 2014 με τη στελέχωση του WHITE CELL και ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου 2014, με την παρουσίαση της αρχικής απενημέρωσης.

  Το πτητικό έργο της Άσκησης ανήλθε στις 797 εξόδους Α/Φ.