Ηνίοχος 2023

Μενού

Την Πέμπτη, 4 Μαΐου 2023, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2023», η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023.

Η κύρια Μονάδα φιλοξενίας της Άσκησης ήταν η Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, από όπου επιχειρούσαν σχεδόν το σύνολο των μαχητικών αεροσκαφών των ξένων αποστολών καθώς και η πλειοψηφία των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Στον «Ηνίοχο 2023» συμμετείχαν συνολικά 12 χώρες, ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχών από το 2015 που ο «Ηνίοχος» οργανώνεται ως πολυεθνική άσκηση. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν η Γαλλία με αεροσκάφη Rafale, οι ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16, μηΕΑ MQ-9 και JTACs, η Ινδία με αεροσκάφη Su-30, η Ιορδανία με αεροσκάφη F-16, η Ισπανία με αεροσκάφη EF-18, η Ιταλία με αεροσκάφη Tornado, η Κύπρος με ελικόπτερο AW-139 και JTACs, η Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη F-15, η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9 και JTACs, η Αυστρία με προσωπικό Πληροφοριών και ο Καναδάς με Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

Η ΠΑ συμμετείχε με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, συμπεριλαμβανομένων και των νεοαποκτηθέντων Rafale, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Επίσης, στον «Ηνίοχο 2023» συμμετείχαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνέδραμαν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του Ελλαδικού χώρου.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης «Ηνίοχος 2023» εκτελέστηκαν όλα τα είδη των αεροπορικών αποστολών, υπό ένα έντονο ρυθμό μάχης, ημέρα και νύχτα, καλύπτοντας το σύνολο των σύγχρονων αεροπορικών επιχειρήσεων σε σειρά πολύπλοκων σεναρίων υψηλού ρεαλισμού.

Στον «Ηνίοχο 2023» εκτελέστηκε για πρώτη φορά αριθμός αποστολών με τη χρήση Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο.

Τις δραστηριότητες της άσκησης παρακολούθησαν επίσης αντιπροσωπείες από τη Γερμανία, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Μπαχρέιν και τη Σλοβακία.